Vtisi stažistov o delu v Evropskem parlamentu - Andreja Pintar

  Objavljeno: Torek, 04.08.2015    Rubrika: Vtisi stažistov
  Andreja P.
  Preživeti mesec dni v prestolnici Evrope in imeti priložnost prisostvovati odločanju o najpomembnejših evropskih in svetovnih temah se je slišalo kot enkratna priložnost, da kot študentka Evropskih študij tudi na praktičen način nadgradim svoje do sedaj pridobljeno znanje. Kje bi lahko to bolje naredila, kot s stažiranjem v eni glavnih evropskih institucij, torej Evropskem parlamentu v Bruslju, v pisarni evropske poslanke, gospe Romane Tomc.

  V mesecu dni stažiranja sem imela priložnost spoznati delovanje tako pisarne evropske poslanke, kot celotnega Evropskega parlamenta in njegovih posameznih delov. Imela sem možnost obiskati zasedanja in srečanja številnih odborov in skupin, kjer potekajo debate in se sprejemajo odločitve o najbolj aktualnih temah, s katerimi se srečuje tako Evropska unija kot celota, kot tudi vse njene države članice. Reševanje težav z Grčijo, reševanje problematike zaposlovanja mladih, oblikovanje sporazuma z Združenimi državami Amerike, sprejemanje novih davčnih določb in druge, so le nekatere teme, o katerih sem imela priložnost v živo poslušati najrazličnejša mnenja predstavnikov evropskih političnih strank in zunanjih gostov.
  Prav tako je v obdobju mojega stažiranja potekalo kar nekaj kulturnih in zabavnih prireditev v čast Dnevu državnosti, ki predstavljajo drugo, bolj družbeno plat dela v Bruslju. Z dogodkom “28 on your plate” smo tudi predstavili našo državo in njene kulinarične posebnosti številnim tujim obiskovalcem in marsikoga prepričali v obisk Slovenije.

  Delo v Evropskem parlamentu je izjemno razgibano in posledično seveda tudi zanimivo. Kot mladi osebi, ki se bo kmalu znašla na trgu dela, mi je bilo všeč, da imela priložnost preizkusiti svoje prej pridobljene sposobnosti in veščine, ki še posebej pridejo do izraza, ko se prvič znajdeš na trgu, ki ti ni poznan. Ob tem so mi bile v veliko pomoč tako gospa Romana Tomc, kot obe njeni asistentki, Mateja in Maja, ki so mi s svojimi nasveti in vodili pomagale, da sem svoje delo opravila kar se da dobro. Hkrati pa sem lahko nadgradila svoje znanje in na svoj življenjepis dodala nepozabno izkušnjo, katera mi bo v življenju zagotovo še prišla prav. Vsakemu mlademu, ki razmišlja v smeri opravljanja stažiranja ali prakse v tujini priporočam, da priložnost zagrabi z odprtimi rokami. Nikjer se namreč ne izkaže sposobnost tako kot tam, kjer ne poznaš nikogar in si precej odvisen od lastnega dela in razmišljanja.

  Andreja Pintar
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)