Vtisi stažistov o delu v Evropskem parlamentu - Anže Rojnik

  Objavljeno: Sobota, 09.12.2017    Rubrika: Vtisi stažistov
  IMG_20171118_083142_139 (1)
  Nisem si mislil, da bom čez nekaj mesecev živel v Bruslju, ko sem se prijavil za mesto stažista v Evropskem parlamentu. Da sem bil sprejet in prišel v Evropski parlament, gre zahvala ge. Romani Tomc, ki mi je to izkušnjo omogočila. Tako sem kot stažist v njeni ekipi dobil priložnost spoznati delo v Evropskem parlamentu. Delo v tej ustanovi je vse prej kot monotono ali rutinsko. Tedni so bili večinoma razgibani, saj se je ves čas dogajalo, razen ob mirnih petkih.

  V času mojega stažiranja sem se podrobneje seznanil s prostori in delovanjem parlamenta. Spoznal sem, da je delo v Evropskem parlamentu zelo pestro, kar pomeni vse od nošenja kave, spremljanja gostov ali skupin, administrativnih del, prevajanja gradiv, urejanja le-teh, skrbi za pisarniške prostore in materiale, skrbi za nabavo promocijskih materialov, udeleževanja različnih zasedanjih, odborov in sej, do pisanja opomnikov o posameznih temah in obrazložitev glasovanja in še bi lahko našteval.

  Vsekakor pa delo evropske poslanke in njenega tima ni lahko, saj si sproti prilagajajo delovnik. To pomeni, da se delovnik zavleče do poznih ur. Delo poslanke res obsega veliko obveznosti (prisotnost na dogodkih, sprejem različnih gostov ali skupin, glasovanje na plenarnih zasedanjih, priprave na naslednje vsakodnevne obveznosti in tedenski leti na relaciji Ljubljana - Bruselj - Strasbourg - Ljubljana). Zato so pa ji v pomoč asistenti Mateja, Maja in Žan, ki so zadolženi za usklajevanje njenega delovnega vsakdana. Kljub svojemu razgibanemu delovniku si je poslanka tudi kdaj vzela čas za kratek klepet.

  Najboljši del mojega stažiranja je druženje z ostalimi stažisti, sploh v času kosila, med odmorom za kavico ali pri potepih izven delovnega časa. Največja zahvala gre moji kolegici Jerci, s katero sva skupaj preživela ogromno časa tako na delu kot tudi izven delovnega časa. Posebna zahvala gre še Klemnu in Klemnu za krajšanje časa.

  Veseli me, da sem bil del te evropske zgodbe in si tako pridobil nove izkušnje z delom v Evropskem parlamentu. Srečno ekipi tudi v prihodnje!

  Anže Rojnik
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let