VTISI STAŽISTOV O DELU V EVROPSKEM PARLAMENTU - BLANKA ŠPES

  Objavljeno: Sreda, 15.06.2016    Rubrika: Vtisi stažistov
  Blanka-Špes-m-1

  Za mano je mesec prepleten z novimi poznanstvi in pridobljenimi neprecenljivimi izkušnjami. Celotna izkušnja predstavlja nadgradnjo teoretskega znanja o Evropski uniji in njenih institucijah, ki sem ga pridobila kot študentska evropskih študij na Fakulteti za družbene vede. Kot stažistka sem prisostvovala na različnih odborih in delovnih skupinah, kjer sem neposredno videla, kako poteka odločanje in razprava o aktualnih temah.

  Poleg omenjenega so moje naloge vključevale pripravo prispevkov za spletno stran poslanke in pomoč pri oblikovanju  gradiva za plenarna zasedanja. Udeležila sem se tudi določenih okroglih miz in konferenc ostalih poslancev, ki predstavljajo še dodaten vidik dela v Evropskem parlamentu.

  Utrip dela v Evropskem parlamentu je dinamičen in poln različnih nalog, ki prispevajo k celotnemu procesu sprejemanja odločitev. Delovnik nikoli ne poteka po ustaljeni rutini, saj je vsak dan zapolnjen z različnimi dejavnostmi in odbori, kar še dodatno popestri delo v pisarni. Vedno se najdejo nove in zanimive stvari, ki nam razširijo obzorje.

  Preden sem prišla v Evropski parlament sem si ustvarila sliko o tamkajšnjem delu, ki pa se je po končanem stažiranju popolnoma spremenila. Šele, ko si dejansko del takšne institucije, kot je Evropski parlament, lahko dobiš bolj realen vpogled v delo poslancev in njihovih pisarn. Večini državljanov je Parlament oddaljen in nimajo predstave o tem, kaj vse je potrebno za sprejem odločitev na evropski ravni.

  Kljub temu, da nisem opravljala tako odgovornega dela, kot ga imata asistentki, sem se vseskozi počutila kot pomemben del ekipe. Skozi njuno mentorstvo in pomoč pri vsakdanjih nalogah sem se veliko naučila in pridobila vredne izkušnje za prihodnost.

  Iz tega razloga bi se želela zahvaliti evropski poslanki ge. Romani Tomc, ki mi je omogočila stažiranje v njeni pisarni. Posebna zahvala pa gre asistentom Dijani, Mateji, Andreji in Žanu, ki so mi v času stažiranja pomagali in bili del nepozabne izkušnje.

  Blanka Špes

  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)