Vtisi stažistov o delu v Evropskem parlamentu - Dijana Jevtić

  Objavljeno: Ponedeljek, 16.11.2015    Rubrika: Vtisi stažistov
  DijanaJevtic
  Delo v Parlamentu je definitivno veliko več, kot si večina od nas predstavlja. Poslanci namreč v svoje delo vložijo ogromno časa in truda, kar se večina od nas žal ne zaveda. Na svojem dnevnem redu imajo ure in ure aktualnih tem, študiranja gradiva, iskanja rešitev, zasedanj, odborov, sestankov, kjer morajo poslanci biti fizično in psihično prisotni, aktivni vse do zadnje minute pa čeprav zasedanja trajajo tudi po več ur.

  Vsa kosila in razni dogodki, za katere večina od nas misli da so sproščeni in zabavni, v resnici predstavljajo brainstorming v zvezi z reševanjem aktualnih tem ki se dogajajo v EU in po svetu. Potovanja, katera si mi predstavljamo kot priložnost spoznavanja novega okolja, ljudi in kultur, so za poslance naporna, saj tja letijo z enim namenom – služba in zaradi ene skupne ciljne skupine – državljani EU in njihovo boljše jutri.

  Poslanci morajo biti aktivni tudi na domačem terenu, kar pomeni da je večina vikendov, ki jih preživijo doma, prav tako aktivnih in zasedenih. Pri vsem tem pa ne pozabimo, da so poslanci večino časa ločeni od svojih družin, vse zaradi in za nas.

  Delo v Parlamentu vključuje tudi: pripravo in prevajanje gradiva, odgovarjanje na telefonske klice in meile, usklajevanje poslankinega urnika, organizacija dogodkov, sodelovanje z zunanjimi sodelavci in mediji, udeležba na raznih dogodkih, seminarjih, zasedanjih, spremljanje zasedanj in glasovanj, pripravo potrebne dokumentacije, organizacija letov in prevozov za poslanko, skrb za pisarniške prostore, skrb za spletno stran poslanke, stik z javnostjo in mediji, itd… Za vse to pa so tu poslankini asistenti – Maja, Mateja in Blaž.

  Vesela sem, da sem bila lahko del te zgodbe, da sem videla kaj dejansko pomeni delati v Evropskem Parlamentu in da je marsikaj drugače, kot si večina od nas predstavlja. Gre namreč za dinamično, raznoliko, zanimivo in odgovorno delo, in prisostvovati odločanju o najpomembnejših temah, ki krojijo našo prihodnost je ogromna življenjska izkušnja.

  V času stažiranja sta me “pod okrilje” vzeli poslankini asistentki Mateja in Maja, ki sta mi dajali jasna navodila in napotke, mi pomagali in bili vedno na razpolago, če sem imela kakršnakoli vprašanja oz. če sem rabila njuno pomoč.

  Spoznala sem da delo v Parlamentu ni samo tisto kar sem si predstavljala, ampak veliko več. Administrativna dela sem opravljala tudi preden sem prišla na staž, vendar je to nekaj popolnoma drugačnega. Gre za delo, ki zahteva zbranost, raziskovanje, branje, učenje, itd. V času stažiranja sem utrdila znanje svojega angleškega jezika z raznim prevajanjem in z vsakodnevno uporabo angleščine za komunikacijo z ljudmi v Parlamentu.

  Iskrena hvala poslanki Romani Tomc, ker je omogočila stažiranje in mi dala možnost da sem bila del te zgodbe, uživala sem vsak dan v vseh delovnih izzivih in nalogah, prav tako pa v njihovi družbi. Hvala tudi asistentkama Maji in Mateji, ki sta mi veliko pomagali, se z mano ukvarjali in me ogromno naučili. Hvala vsem trem, da so me v svojo ekipo lepo sprejele in da sem se od prvega dne v njihovi družbi zelo dobro počutila.

  Najboljša nagrada, ki jo življenje lahko ponudi
  je priložnost trdega dela, na delovnem mestu ki je tega vredno!

  Dijana Jevtić
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)