VTISI STAŽISTOV O DELU V EVROPSKEM PARLAMENTU - GAŠPER PEČAR

  Objavljeno: Petek, 27.05.2016    Rubrika: Vtisi stažistov
  Slika-Gašper-Pečar-960x1280
  Ko začutiš stimulativno okolje, institucijo, ljudi, sodelavce, način dela, odgovornost, pomembnost, ko ti adrenalin in “metuljčki v trebuhu” ustvarjajo takšne občutke na delovnem mestu, ki ga opravljaš, potem veš, da je to nekaj zate. Tako sem se počutil teh pet tednov, ki so bili zame neke vrste privilegij. To so občutki, ki sem jih doživljal v času stažiranja v tako perspektivni pisarni, kot je pisarna evropske poslanke Romane Tomc.

  Vse se začne pri ljudeh, sodelavcih. Imel sem srečo, da sem bdel pod mentorstvom pravih strokovnjakinj na tem področju, asistentk Mateje in Dijane, ki sta me vsak dan spodbujali, motivirali, dajali nasvete, mi pomagali, da pokažem in dokažem česa sem zmožen in kaj sem sposoben. Če imaš okoli sebe takšne ljudi, potem si srečen človek. Velika zahvala gre tudi Žanu, Maji, Blažu in Andreji.

  Delo stažista je zelo razgibano, bil sem v vlogi pomočnika asistenta evropske poslanke. Razgibano je v takšni meri, kolikor te v njega vključijo nadrejeni. In mene so, za kar sem hvaležen. Spomnim se prvega dne, že takoj na začetku delovnika je gospa Romana sprejela avtobus slovenskih študentov in me na koncu tudi predstavila kot novega stažista in povedala, da je to moj prvi dan in moja prva zadolžitev. Jaz pa sem se le nasmehnil, nato se je smejala celotna dvorana. Prvi vtis je bil zame izjemno pozitiven, saj je v dvorani vladalo sproščeno vzdušje. Istega dne smo se skupino študentov udeležili večerje, kjer so me veliko spraševali o delu in kako si zagotoviti mesto stažista. Bil je lep, uspešen in produktiven dan. V sklopu stažiranja sem dobil veliko pomembnih zadolžitev, kot so pisanje opomnikov, poročil, strokovnih prispevkov ter pomoč pri organizaciji dogodkov. Prisostvoval sem tudi na odborih za ekonomske in monetarne zadeve (ECON) ter na odboru za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL), kjer se je razpravljalo o aktualnih temah in sprejelo veliko pomembnih odločitev. Pridobil sem ogromno informacij iz “prve roke”, na kar sem še posebej ponosen. V spomin se mi je najbolj vtisnil prav prvi obisk odbora ECON, kjer je v razpravi sodeloval tudi podpredsednik Evropske centralne banke (ECB).  Poseben pečat ni pustil samo zaradi izrečenih besed, temveč zaradi tega, ker sem med čakanjem da se dvorana odpre, naenkrat začutil rahel vetrič in prihrumelo je kakšnih šest osebnih stražarjev, ki so podpredsednika obkolili kot v kakšnem ameriškem filmu. Prisostvoval sem tudi na delovnih skupinah in skupnih sestankih politične skupine Evropske ljudske stranke (ELS).

  V Evropskem parlamentu je delo zelo razgibano. Poteka nešteto različnih dejavnosti, dogodkov, projektov, seminarjev, sprejemov pri katerih sem imel možnost sodelovati. Spoznal sem vseh pet slovenskih poslancev, ki so člani poslanske skupine Evropske ljudske stranke. V stavbi parlamenta pa sem večkrat srečal tudi preostale slovenske poslance iz drugih političnih skupin, tako sedanje kot nekdanje Komisarje, predsednike Vlad, poslance iz ostalih držav EU in podobno, kar ti kot človeku da veliko širine v več pogledih. Navsezadnje se redno srečuješ in delaš z ljudmi iz kar 28 različnih držav. Dobil sem povabilo in v čast mi je, da sem se lahko v mesecu maju odpravil tudi v Strasbourg, kjer sem prisostvoval na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. V Strasbourgu je delo še posebej zahtevno, dinamično in zahteva koncentracijo, natančnost ter odločnost. Delo poteka od jutra do poznega večera.

  Ob tej priložnosti bi se še enkrat iskreno zahvalil celotni ekipi gospe Romane Tomc ter seveda gospe Romani osebno. Vzela si je čas tudi zame, me povabila na pogovor, kjer sva se pogovarjala o pogledih, ambicijah, načrtih za prihodnost in podobno. Z mano je delila ogromno izkušenj in uporabnih nasvetov. Vedno sem dejal, da želim opravljati pomembno delo v stimulativnem okolju, kjer lahko osebnostno rastem, pomagam ljudem ter okolju v katerem živim in delujem, se izpolnjujem, dosegam in dokazujem svoje sposobnosti, talent, ambicije,  etične ter moralne vrednote. Vse to sem nedvomno doživel s stažiranjem pri evropski poslanki Romani Tomc.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)