VTISI STAŽISTOV O DELU V EVROPSKEM PARLAMENTU - KATJA BRATUŠA

  Objavljeno: Petek, 22.07.2016    Rubrika: Vtisi stažistov
  Vtisi-stažista-960x1634

  Zdi se mi kot da je bilo včeraj, ko sem prejela obvestilo, da sem bila izbrana za stažiranje v pisarni evropske poslanke Romane Tomc, sedaj pa sedim v sobi in razmišljam o svojih vtisih enomesečnega stažiranja v Evropskem parlamentu, medtem ko v glavi še vedno nekako poskušam dojeti, da sem prav jaz resnično bila del te evropske zgodbe. Od mojega zadnjega dne v Evropskem parlamentu je minilo že sedem dni, še vedno pa si v glavi poskušam popredalčkati in urediti misli o vseh neverjetnih in nepozabnih dneh v hramu evropske demokracije, ki so se mi za vedno vtisnili v spomin.

  Nikoli ne bom pozabila svojega prvega dne stažiranja, 14. junija 2016, ko sem že ob 8. uri zjutraj spoznala, da delo stažista še zdaleč ne bo predvidljivo. Tistega dne sem se morala takoj po prihodu pridružiti asistentu italijanskega evropskega poslanca in skupaj z njim skupino obiskovalcev odpeljati do dvorane v Evropskem parlamentu, kjer je potekal seminar na temo Svetovni dan krvodajalcev, popoldne pa sem že odhitela na skupno zasedanje odborov EMPL in ECON. Od prvega dne dalje je moj t. i. moto stažiranja postal pričakuj nepričakovano, bodi pripravljena na vse in razmišljaj s svojo glavo. Delo v Evropskem parlamentu je namreč izredno dinamično in nikakor ne poteka po ustaljenih tirnicah. V enem trenutku lahko sediš za svojo mizo v pisarni in pripravljaš opomnik za evropsko poslanko, v naslednjem pa že hitiš na različne konce po raznoraznih opravkih. Vendar ravno ta dinamičnost je zame predstavljala čar dela v Evropskem parlamentu, saj sem v tako kratkem času imela priložnost uporabiti in izpopolniti vse veščine, ki mi bodo še kako prav prišle pri prehodu na trg delovne sile.

  V triindvajsetih dneh, kolikor sem jih preživela v Evropskem parlamentu, sem prisostvovala na zasedanjih odborov (EMPL in ECON), delovne skupine in politične skupine. Udeležila sem se tudi seminarjev in delovnih zajtrkov na raznorazne teme kot so mala in srednja podjetja, direktiva o napotitvi delavcev ter poročanje o davčni preglednosti za multinacionalke. Čeprav se mi je predvsem v prvih dveh tednih zdelo, da letam iz enega konca na drugega, ne bi te izkušnje zamenjala za nič na svetu, saj sem tako resnično spoznala različne ravni dela v Evropskem parlamentu. V Bruslju sem bila ravno v obdobju, ko smo v Sloveniji praznovali 25. obletnico osamosvojitve in štejem si v veliko čast, da sem se lahko udeležila proslave ob dnevu državnosti v bruseljskem kulturnem centru lepih umetnosti Bozar. Verjetno najbolj nepozaben dogodek, ki se je zgodil v času mojega stažiranja in, ki je pretresel celotno Evropsko unijo, pa je bila odločitev Velike Britanije za izstop iz Evropske unije.

  Kot podiplomska študentka Evropskih študij bom evropski poslanki Romani Tomc za vselej ostala hvaležna, saj mi je ponudila možnost opravljanja stažiranja v svoji pisarni in mi omogočila spoznati delovanje Evropske unije iz prve roke. Ta neprecenljiva izkušnja me je še dodatno motivirala in spodbudila v iskanje novih ponujenih priložnosti, s pomočjo katerih lahko izrazim svoje ideje in razmišljanja o tematikah, ki se tičejo Evropske unije in celotnega mednarodnega prostora. Za konec pa bi se želela iz srca zahvaliti vsem asistentom evropske poslanke. Dijana, Mateja, Žan in Andreja, hvala vam za topel sprejem ter za vso pomoč in nasvete, ki sem jih bila deležna tekom celega meseca. Od prvega pa vse do zadnjega delovnega dne v Evropskem parlamentu sem se med vami počutila kot pravi del ekipe in kaj lahko rečem drugega kot to, da bi si prav vsak izmed nas želel biti obkrožen s tako srčnimi sodelavci. Vsem skupaj želim veliko sreče pri vašem nadaljnjem delu.

  Katja Bratuša

  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)