VTISI STAŽISTOV O DELU V EVROPSKEM PARLAMENTU - MAJA NEMEC

  Objavljeno: Četrtek, 14.04.2016    Rubrika: Vtisi stažistov
  Stažiranje-Maja-Nemec-960x540
  Stažiranje pri ekipi evropske poslanke Romane Tomc je bilo zagotovo prijetno in koristno doživetje, s katerim sem pridobila nadvse pozitivne mednarodne delovne izkušnje. Stažiranje mi je omogočilo resno vsebinsko delo ter obogatilo moje znanje o političnem, ekonomskem in družbenem delovanju Evropskega parlamenta, hkrati pa sem v tem času spoznala veliko dobrih ljudi in doživela mnogo lepih trenutkov.

  Morda se sprva zdi, da delo v Evropskem parlamentu obsega zgolj administrativne in uradniške naloge, toda po opravljenem stažiranju lahko trdim, da gre za izjemno raznoliko, odgovorno in resno delo, ki zahteva številne spretnosti, dobre delovne navade, predvsem pa nenehno dosegljivost in polno pripravljenost, saj delavnik evropskih poslancev in njihovih asistentov poteka skorajda ves teden, pogosto pa se delovni dan ne zaključi ob 18. uri, temveč traja vse do poznih večernih ur. Konkretneje delo v parlamentu vključuje prisotnost ter pripravljenost na mnogih sestankih v delovnih skupinah, različnih odborih ter zasedanjih, potrebno je nenehno raziskovanje in seznanjanje z novimi gradivi, prevajanje in priprava različnih gradiv ter dokumentacij, usklajevanje urnikov, organizacija dogodkov, priprava sporočil za javnost ter še mnogo drugih dejavnosti.

  Stažisti sicer opravljamo nekoliko manj odgovorno delo, v veliko pomoč so nam asistenti, toda kljub temu smo del ekipe, v kateri štejejo zanesljivost, iznajdljivost, prijaznost in dobre komunikacijske sposobnosti. Vsem tistim, ki vas zanima vsebinsko delovanje politike na evropskih ravni, predvsem na področjih ekonomskih in monetarnih zadev ter zaposlovanja in sociale ali pa preprosto želite izkusiti resno delo v mednarodnem okolju, bo stažiranjem pri ekipi evropske poslanke Romane Tomc zagotovo predstavljalo čudovito izkušnjo. Delovno okolje je zelo spodbudno in pozitivno, tako evropska poslanka kot asistenti prepoznajo in pohvalijo dobre ter utemeljene ideje stažistov, jih hitro uvedejo v delo, glede na prepoznane sposobnosti in izražene želje jim prilagajajo delo, predvsem pa jim pomagajo pri mreženju ter jih spodbujajo k iskanju nadaljnjih priložnosti v evropskih institucijah in tudi na širšem evropskem trgu.

  Evropski poslanki Romani Tomc, asistentom Maji, Mateji, Dijani in Žanu se zahvaljujem za priložnost opravljanja stažiranja in izkazano zaupanje. Predvsem pa za vso prijaznost, vsak nasvet ter da so si ob še tako napornem dnevu zmeraj vzeli čas za pogovor in mi dodatno razložili vse, kar me je zanimalo. Vesela sem, da sem imela priložnost biti del tako resne in aktivne ekipe, ki mi je zmeraj dajala občutek sprejetosti in me dejavno vključevala v delo. Vsekakor bi si tudi v prihodnosti želela ohraniti takšno energijo, odnos in voljo do dela, kot me je obdajala v ekipi evropske poslanke.

  Maja Nemec
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)