Vtisi stažistov o delu v Evropskem parlamentu - Matevž Malčič

  Objavljeno: Petek, 12.12.2014    Rubrika: Vtisi stažistov
  mmalcic
  Brez dvoma spadam v skupino ljudi, ki meni, da bi Evropska unija morala biti zgled vsakomur izmed nas, saj je plod več stoletnih želja po miru in blaginji v Evropi. Poseben priteg izmed vseh institucij, ki so se razvile v več kot šestdesetih letih supranacionalnega sodelovanja, pa ima ravno Evropski parlament. Kot predstavnik vseh evropskih ljudstev je tudi središče politične, ekonomske in družbene aktivnosti naše skupne evropske družine.

  V izjemno čast mi je, da mi je bilo kot stažistu pri gospe evropski poslanki Romani Tomc omogočen prvovrsten vpogled in neposredno sodelovanje pri delu Evropskega parlamenta. Pri tem moje delo ni obsegalo samo njegovih zakonodajnih aktivnostih, temveč tudi nadvse pomembno sodelovanje s posamezniki iz Slovenije, Unije ter tudi celotnega sveta.

  Posledično sem med izvajanjem staža poglobil svoje znanje, ne samo o sposobnosti Parlamenta, da oblikuje rešitve na današnje izzive, temveč tudi pomembnosti poslancev, ki jo imajo kot vez med državljani držav članic in Unijo. Istočasno je Bruselj tudi poliglotska prestolnica Evrope, kar mi je omogočilo izboljšanje znanja tujih jezikov in spoznavanje različnih kultur in narodnosti, zaradi česar bom v prihodnje bolje pripravljen izkoristiti svoje izkušnje v okoljih, ki so nam drugače neznana.

  Bruselj je po zaslugi svojega položaja v Evropski uniji tudi postal mesto, ki nikoli ne spi. Na vsakem koraku lahko najdemo marljive posameznike iz vseh koncev in krajev in redki med njimi se branijo novih poznanstev. Takšne vezi niso pomembne samo za osebno kariero, vendar lahko z osebnimi (in po sreči tudi poslovnimi) navezami, izboljšamo politični, gospodarski in kulturni položaj Slovenije v svetu.

  Ravno to pa je brez dvoma največji doprinos priložnosti prakse, dela ali izobraževanja v tujini. Znanje in poznanstva, ki jih lahko danes po zahvali odprte Evrope enostavno oblikujemo zunaj meja naše države, potlej prinesemo nazaj v našo domovino in s tem obogatimo ne samo sebe, vendar tudi našo širšo skupnost in tako poskrbimo za mir in blaginjo tudi pri nas doma.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)