Vtisi stažistov o delu v Evropskem parlamentu - Nina Babič

  Objavljeno: Torek, 27.03.2018    Rubrika: Vtisi stažistov
  Nina Babič
  Evropski parlament sem prvič obiskala v okviru fakultetnega izleta leta 2015. Takrat naj bi nas v parlamentu sprejelo kar nekaj slovenskih poslancev, vendar je bila gospa Romana Tomc na koncu ena izmed redkih, s katerimi smo se dejansko uspeli srečati. Sprejela nas je skupaj s svojimi asistenti in nam predstavila delo, ki ga tu opravlja. Že sama misel, da so evropski poslanci ljudem blizu in si vzamejo čas, kljub vsem zadolžitvam, ki jih tu opravljajo – in verjemite mi, v času svojega stažiranja sem spoznala, da teh res ni malo – me je navdajala z optimizmom. Prepričala me je retorika in dobra argumentacija stvari, za katere se zavzemam tudi sama.
   
  Z mislijo o stažiranju sem se poigravala med prebiranjem literature in simulacijami različnih dogodkov, ki potekajo znotraj Unije vse do konca študija. Potem pa sem se odločila za naslednji korak in telefonski klic iz Evropskega parlamenta mi je prinesel nepozabno izkušnjo. Vse tisto o čemer sem brala in si predstavljala se je začelo udejanjati. Obiskovala sem različne odbore, srečanja skupine Evropske ljudske stranke, pisala poročila, brala in raziskovala o aktualnih temah, s tribune za obiskovalce pa sem lahko prisostvovala tudi glasovanju. Poleg vsega tega pa ta izjemna institucija na dnevni ravni ponuja toliko priložnosti v obliki dogodkov, ki jih pripravljajo poslanci iz vseh držav članic EU.
   
  Za pomoč in pozitivno vzdušje ob delu sem hvaležna asistentom Maji, Mateji in Žanu, za samo priložnost tega doživetja in navdajanja mladih z optimizmom, da se lahko z delom pride daleč pa gospe Romani Tomc. Težko je ubesediti kaj vse sem s to izkušnjo pridobila, a vendar od tu odhajam veliko bogatejša.
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)