Vtisi stažistov o delu v Evropskem parlamentu - Sara Krivec

  Objavljeno: Torek, 03.04.2018    Rubrika: Vtisi stažistov
  Sara Krivec
  Moji prvi vtisi parlamenta so bili navdani s presenečenjem, da je parlament praktično svoj “lasten mali svet". Parlamentarni mikrokozmos je kot majhna vas, ki zagotavlja vse vaše vsakodnevne potrebe in še več. V udobnem in precej razkošnem prostoru, so banke, pošta, frizerski salon, pisarna z informacijami o Bruslju, supermarket, opremljen športni center, večnadstropni park, restavracije,…
  Evropski parlament ponuja stažistom srečanje novih ljudi v mednarodnem in intelektualno spodobnem okolju, profesionalne stike, raznolike vidike in poglede na svet, razburljive razprave. Na vsakem posamezniku pa je odločitev, koliko želi od ponujene priložnosti odnesti in kaj mu bo izkušnja pomenila.
   
  V času enomesečnega stažiranja sem imela priložnost spoznati utrip Evropske unije. Evropski parlament temelji na premišljevanju strank o ukrepih poslancev, natančnem delu asistentov, strogosti državne uprave in tudi energiji pripravnikov.
   
  Stažiranje bi rada opisala kot zanimivo izkušnjo. Veliko sem se naučila o vsakodnevnem delu v parlamentu, o tem, kako se izvajajo evropski zakoni, direktive in pobude ter o odnosu med evropskimi institucijami, državami članicami ter evropskimi in globalnimi organizacijami. Spoznala sem, da je na oblikovanje evropske politike dokaj enostavno vplivati in da lahko majhne ideje rastejo, če le najdeš prave priložnosti. Moje delo je bilo večinoma administrativno - udeleževala sem se sestankov Odbora za ekonomske in monetarne zadeve, delovnih skupin, odgovarjala sem na e-pošto, pisala poročila in zapisnike o sestankih.
   
  Rada bi se iskreno zahvalila asistentkama Mateji in Maji. Imela sem srečo, da sem lahko delala pod njunim mentorstvom, s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami sta mi omogočili, da sem svoje delo opravila veliko lažje. Vsak dan sta me s svojo pozitivno energijo in veseljem do dela spodbujali, motivirali, mi pomagali in dajali nasvete. Hvala tudi Žanu, ki je bil vedno dobre volje in pripravljen odgovoriti na vsako zastavljeno vprašanje. Največja zahvala za ponujeno priložnost in nepozabno izkušnjo pa gre gospe Romani Tomc. Omogočila mi je vpogled v delo Evropskega parlamenta ter nadaljnjo osebno in profesionalno  rast.
   
  Poleg dela, sem našla tudi nekaj časa, da sem doživela mestni utrip Bruslja in obiskala nekaj drugih mest. To je dežela polna življena, z bogatim kulturnim in zgodovinskim ozadjem. Vedno ima nekaj, kar lahko ponudi in preseneča. Če se mi bo še kdaj ponudila priložnost za delo v evropskih institucijah ga bom z veseljem sprejela.
   
  Hvala in uspešno delo še naprej.
   
  Sara Krivec
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)