O zgražanju v Evropskem parlamentu...

  Objavljeno: Četrtek, 28.09.2023    Rubrika: Zadnje novice
  4
  Na študijskih dnevih skupine ELS v Splitu sem opozorila na popolni politični prevzem nacionalne RTV. Z novim zakonom lahko sedaj vladajoča politična struja v Sloveniji nadzira uredniško politiko. Povedala sem, da Ustavno sodišče zavlačuje odločitev glede zakona, kar poleg obiska komisarke Jourove med samim postopkom sproža dvome o njegovi neodvisnosti. Opozorila sem tudi na kadrovske spremembe, vključno z generalnim direktorjem, direktorjem televizije, uredniki in novinarji, ki so prizadele tiste, ki niso bili na strani trenutne ekstremno leve vlade. Kolegi so izvedeli tudi za Valentino Plaskan.
   
  Predsednica Evropskega parlamenta, Roberta Metsola, in predsednik ELS, Manfred Weber, se res zgražata. Zgražajo se tudi kolegi poslanci, ki težko verjamejo, da je takšen brutalen politični prevzem nacionalnega medija v demokraciji sploh mogoč.
   
  Na 'neodvisne institucije' v Sloveniji se ne gre zanašati, zato je internacionalizacija nujna! Pozvala sem kolege v skupinah DRFMG in delovni skupini za medije, da opozorijo na dogajanje v Sloveniji in odprejo razpravo na njihovih sestankih. Premika se počasi, vendar zanesljivo. Naše srečanje, kjer sicer razpravljamo tudi o strateških zadevah pred prihajajočimi volitvami, je bilo znova priložnost, da jih seznanim z najnovejšimi dogodki.
   
  Medijska svoboda je ključna, zato morajo evropske institucije nujno ukrepati.
   
  Romana
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)