Aktualno iz Evropskega parlamenta na Nova24TV

  Objavljeno: Petek, 17.09.2021    Rubrika: Zadnje novice
  RT NOVA
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila včeraj gostja pogovorne oddaje na Nova24TV. Z voditeljem Aleksandrom Rantom sta se dotaknila aktualnih tem evropskega parketa, v prvi vrsti plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki je prav ta teden potekalo v Strasbourgu. 

  Glavna tema zasedanja je bil nagovor predsednice Evropske komisije o stanju v Evropski uniji. V svojem nagovoru je bila, po besedah Romane Tomc "realna, tako v oceni, kot v napovedih za prihodnost. Dotaknila se je vseh pomembnih tem, od boja proti pandemiji, do gospodarske obnove Evropske unije, pa tudi bolj perečih, kot so zunanja politika, obramba, socialno področje. V tem primeru se je posebej dotaknila tudi Slovenije, napovedala je podporo soclani reformi ter težko pričakovanem Zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki je že v obravnavi v Državnem zboru Republike Slovenije."

  Dotaknila ste se tudi aktualnega predsedovanja Slovenije Evropski uniji. To zaenkrat poteka uspešno, naši ministri na svojih področjih dosegajo številne uspehe: "Posebej bi omenila uspeh ministra za notranje zadeve, Aleša Hojsa, kateremu je uspelo doseči popolno soglasje ministrov držav članic, ko je prišlo do vprašanja migracij in odnosa do afganistanske problematike. Gre za velik dosežek, soglasje o zelo pomembni in pereči temi," je jasna poslanka in dodaja: "Z lahkoto rečemo, da so bili t.i. strahovi pred slovenskim predsedovanjem, o katerih smo pred meseci poslušali s strani levih kolegov, popolnoma neupravičeni."

  Na tokratnem plenrnem zasedanju je potekalo tudi nekaj razprav o zunanji politiki Evropske unije v odnosu do ostalih svetovnih vesesil, tudi v okviru vprašanja zdravstvene unije, področja, v katerem je Evropa zelo odvisna od ostalega dela sveta: "Vprašanje zunanjih odnosov Unije in njene odvisnosti od tretjih držav je velik izziv za Evropsko komisijo, katerega se je v svojem nagovoru jasno dotaknila tudi predsednica Evropske komisije. Zdravstvena kriza je to problematiko še dodatno osvetlila, tudi iz vidika vprašanja demografije - evropsko prebivalstvo se hitro stara, temu ne sledijo ne nacionalni socialni, ne zdravstveni sistemi. V nagovoru predsenice sem pogrešala poudarek demografski problematiki - kaj nam pomaga digitalizacija in varovanje okolja, če smo Evropejci vedno starejši? Potrebno je več pozornosti nameniti tudi temu področju."

  V nadaljevanju pogovora sta spregovorila tudi o mesecu septembru kot mesecu ozaveščanja o otroškemu raku: "Prav je da na te probematike opozarjamo, pogovori vodijo tudi v konkretne ukrepe. Evropska ljudska stranka si je boj proti raku, ne samo otroškemu raku, izbrala tudi kot eno svojih prednostnih nalog. Tudi to je vodilo od odločitve Evropske komisije, da kar 4 milijarde evrov nameni v raziskave in razvoj, povezane s preprečevanjem in zdravljenjem raka."

  Vse to in še več si lahko pogledate tudi v posnetku oddaje: 

  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)