Aktualno z Romano Tomc

  Objavljeno: Petek, 10.04.2020    Rubrika: Zadnje novice
  Nova 1
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila nocoj gostja pogovorne oddaje o aktualnih temah na Nova24TV.

  Z voditeljem, Aleksandrom Rantom, sta pogovor opravila kar preko aplikacije Skype, ki je, kot je poudarila poslanka, zadnje čase kar pogosto v uporabi: "Vsi sestanki Evropskega parlamenta namreč sedaj potekajo na daljavo, preko internetnih povezav. Prav tako elektronsko potekajo tudi glasovanja. So pa praktično vsi sestanki namenjeni eni temi - oblikovanju in sprejemanju ukrepov za zajezitev pandemije in pripravo na njene posledice, " je povedala.

  "Delo torej poteka nemoteno. Evropska unija je vse svoje moči usmerila v reševanje koronakrize. V začetku je bil odziv Evropske komisije resda slab, počasen, a danes je situacija precej boljša. Predsednica Ursula von der Leyen je sprožila vse instrumente, ki so Uniji na voljo, poenostavila postopke, preusmerila finančna sredstva, da bi priskočila na pomoč prizadetim državam članicam, hkrati pa jim tudi pomagala pri pripravi na krizo, ki bo nastopila, ko nam uspe zajeziti zdravstveno krizo. Čaka nas gospodarska kriza, z njo pa tudi socialna. Tako Evropa, kot Slovenija, se na to že pripravljata," opozarja.   "Veseli me, da ima Slovenija končno predsednika vlade, ki je sprejel konkretne ukrepe za zajezitev in odzivanje na krizo. Če potek dogajanja primerjate z drugimi državami članicami, je jasno, da je v Sloveniji potek pandemije počasen in da zato lahko zdravstveni sistem sproti sprejema in pomaga pacientom. Ponekod so države, s premilimi ukrepi, to zamudile in se danes soočajo s preobremenjenostjo zdravstvenega sistema, ki ne more pomagati vsem žrtvam. Samo zaradi hitre in stroge aktivacije slovenske vlade pri nas temu ni tako," je jasna poslanka.

  "Zato se mi zdi še toliko bolj nedopustno, da predsednika vlade napadajo iz vseh strani. Tako predstavniki nekdanje koalicije, kot mediji, kot nekateri posamezniki iz tujine, ki svoja mnenja podpirajo z nezadostnimi in pristranskimi informacijami," obžaluje poslanka. "Tudi sama sem bila že deležna kritik, ko sem del svoje plače nakazala na račun Vlade za soočanje s krizo, k temu pa pozvala tudi svoje poslanke kolege in druge uradnike. Namesto, da bili sledili mojemu zgledu, pokazali solidarnost, o kateri imajo tako veliko povedati, sem bila deležna napada in obtoževanja," dodaja.

  "Sloveniji zaenkrat kaže kar dobro. Da pa bomo krizo čim bolj uspešno prebrodili, je veliko odvisno tudi od nas samih. Vzemimo v roke kakšno knjigo, uredimo vrt, počnimo tisto, za kar nam ponavadi zmanjka časa in ostanimo doma!" je zaključila evropska poslanka Romana Tomc. 

  Vabljeni k ogledu posnetka oddaje na spodnji povezavi:
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let