Aktualno z Romano Tomc na Nova24TV

  Objavljeno: Torek, 17.03.2020    Rubrika: Zadnje novice
  FB_IMG_1584390119907
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila gostja pogovorne oddaje Aktualno z Romano Tomc na Nova24TV. Z voditeljem Aleksandrom Rantom sta v oddaji razpravljala o aktualnih ukrepih v zvezi z zajezitvijo Koronavirusa, tako na evropski, kot nacionalni ravni, dotaknila pa sta se tudi krize, ki se razvija na grški meji.

  Evropska poslanka je poudarila, da je bil odziv Evropske unije na zajezitev koronavirusa pozen, zato so države članice že pred tem pričele sprejemati svoje ukrepe. Zdaj se je prebudila tudi Evropska komisija in že pričela z usklajenimi ukrepi. Pripravlja tudi rešitve za evropsko gospodarstvo, ki bo zagotovo močno prizadeto. Jasno je, da takšno krizo lahko prebrodimo le s skupnim in usklajenim delovanjem. Zato je, po besedah poslanke, negativna kritika Evropske komisije glede zapiranja meja med državami članicami, neprimerna. Navodil ni bilo, zato so države urgirale po svoje. V tako globaliziranem času, kot je danes, bi moral biti odziv hitrejši. Čas za prve ukrepe je bil decembra, takoj, ko je bil virus zaznan.

  Kriza je vplivala tudi na delo Evropskega parlamenta. Marčevsko plenarno zasedanje je bilo iz Strasbourga prestavljeno v Bruselj in močno skrajšano, prav tako pa so v naslednjem tednu odpovedane vse aktivnosti. Potovanja evropskih poslancev iz nacionalnih držav v Bruselj in nazaj, namreč predstavljajo veliko grožnjo za širitev. Veliko je odvisno od nas posameznikov. Če bi sledili navodilom, ne bi potrebovali tako restriktivnih ukrepov, kot jih države uvajajo danes. Je pa kriza pripeljala do jasnega zavedanja, kako odvisna je Evropa od preostalega dela sveta – tako v dobavi, kot v energetiki.    Slovenija je v zadnjem trenutku dobila operativno vlado. Kje bi bila Slovenija danes, če bi bili v predvolilnem času, si sploh ne upam predstavljati, je jasna poslanka. Vlada Janeza Janše je že pred uradnim prevzemom dolžnosti prevzela iniciativo, predlagala ukrepe. Zaradi političnega dogajanja in vlade v odstopu je, tudi Slovenija, zamujala z ukrepi. Nova vlada je že uro po prisegi sklicala prvi sestanek, kjer so dorekli konkretne, strnjene ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Krizo moramo zajeziti iz vseh strani, ne smemo delovati preveč postopno. Raje en ukrep preveč, kot en premalo.

  Evropa se, poleg koronavirusa, sooča še z eno, zelo nevarno krizo. Ta je trenutno nekoliko umaknjena iz medijev, a to še ne pomeni, da se ne dogaja. Trume migrantov pritiskajo na grško mejo, Evropska komisija pa se medtem trudi s turškim predsednikom Erdoganom, ki je ljudi na mejo poslal kot grožnjo, skleniti dogovor. Vendar so njegove zahteve nerealne. Evropska unija se zaveda, kaj jo lahko, v kolikor zunanja meja ne zdrži, doleti. Zato je Grčiji namenila tako finančna sredstva, kot fizično silo, da mejo varuje. Grško mejo je potrebno na vsak način zavarovati.  Za konec pogovora je evropska poslanka Romana Tomc poudarila, da ima Slovenija zdaj končno operativno vlado, ki odločno in hitro sprejema ukrepe. Prav tako imamo Evropske institucije, ki bodo državam članicam pomagale s finančnimi sredstvi in usklajevajem, tako med, kot tudi po krizi. Tretji, zelo pomemben element, pa smo mi sami. Sledimo ukrepom in ostanimo doma! Verigo moramo prekiniti.
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let