Dogajanje v Evropskem parlamentu v zvezi z zajezitvijo korona virusa

  Objavljeno: Torek, 10.03.2020    Rubrika: Zadnje novice
  Objava
  Lepo pozdravljeni,

  to je slika oddelka za obiske v Evropskem parlamentu. Na en navaden delovni dan tukaj kar mrgoli obiskovalcev. Tudi mnogi izmed vas, ki sedaj berete te vrstice, ste že bili tukaj, na sliki ob zastavah. Danes je vse tiho.

  Vzdušje v parlamentu je bolj turobno. Informacije o ukrepih, ki jih sprejema najbolj odprta evropska institucija, se spreminjajo iz ure v uro. Mnogi kolegi niso prišli v Bruselj. Med njimi je nekaj tistih, ki sodijo v rizične skupine, nekateri pa so ocenili, da ne bodo ničesar zamudili in se mogoče osredotočili na delo v svojih državah. Za preventivno samoizolacijo se je odločil celo sam predsednik, saj je bil konec tedna v Italiji.

  Po ponedeljkovi odločitvi predsednika Sassolija, je Evropski parlament tokratno plenarno zasedanje omejil na en dan s samo tremi najpomembnejšimi točkami dnevnega reda: korona virus, dogajanje na grško-turški meji in razpravo o večletnem finančnem okviru.

  Kako se EU odziva na širjenje virusa v EU? Prejšnji teden je predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen imenovala skupino petih komisarjev (vključno s slovenskim kriznim komisarjem Lenarčičem) in se problema lotila s treh vidikov: zdravstvenega, gospodarskega in z vidika mobilnosti. Izvedli so že kar nekaj ukrepov, med prvimi je bila pomoč pri vračanju državljanov EU s Kitajske.

  Evropski poslanci Evropsko komisijo in Svet v zvezi s korona virusom pozivamo k čim bolj usklajenim ukrepom. Zaščititi je potrebno ranljive skupine in starejše, vzpostaviti tesno sodelovanje z industrijo za opremo, paziti je potrebno na naupravičen dvig cen, nacionalni krizni centri morajo sodelovati med seboj in navzven, z drugimi državami, zelo pomembno je tudi sodelovanje zdravnikov. Nenazadnje pa ne smemo pozabiti na gospodarstvo v povezavi z Evropsko investicijsko in centralno banko.

  Kako naprej? Najprej bo po vsem tem kaosu potrebno sanirati gospodarsko škodo, potem pa potegniti črto, analizirati odzive in se iz tega kaj naučiti. Potrebno bo prilagoditi zakonodajo, čas je zakonsko ureditev dela od doma, potrebno bo okrepiti Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni ter zmanjšati našo odvisnost od opreme in zdravil, ki jih proizvajajo na vzhodu.

  Dragi prijatelji, razmere so zelo resne, posmehovanje v povezavi s korona virusom je popolnoma odveč. Pri omejitvi krize bodo odločilno vlogo imeli ukrepi nacionalnih vlad in odgovorni posamezniki.

  Pazite nase,
  Romana
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let