Evropska poslanka Romana Tomc na Radiu Ognjišče

  Objavljeno: Ponedeljek, 18.05.2020    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-14
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila v petek, 15.5.2020 gostja pogovorne oddaje na Radiu Ognjišče. 

  Z voditeljen Alenom Salihovićem sta se pogovarjala o aktualnih domačih in tujih temah. Romana Tomc je spregovorila o majskem zasedanju Evropskega parlamenta, na katerem so poslanci razpravljali in odločali o Resoluciji o novem večletnem finančnem okviru in načrtu za oživitev gospodarstva: "Žal v tem trenutku ni soglasja ne o tem, kako naj bi sredstva zagotovili, niti o tem, na kakšen način naj bi jih porabili. Upam, da ne bo prevladal diktat močnejših držav, ampak da bomo našli kompromis in tako potrdili evropsko solidarnost. Korona obveznice so očitno padle v vodo, nikakor pa ne pristajamo na to, da bi se zmanjšala sredstva za politike in sklade, ki so ključnega pomena za razvoj manj razvitih regij, kot je npr. kohezijski sklad," ob tem poudarja Romana Tomc. Poleg tega je na zasedanju potekala razprava o dogajanju na Madžarskem, novi aplikaciji za sledenje in tako dalje. 
   
  Dotaknila sta se dopisa zunanjega ministra, dr. Anžeta Logarja, v zvezi s stanjem v slovenskem pravosodju, ki je v Slovniji dvignil precej prahu: "Vse, kar je v svojem dopisu zapisal Anže Logar, drži. Zapisano je daleč od ideoloških vprašanj, kot nekateri očitajo, gre za popolnoma strokovna vprašanja. Je res, da sodni postopki v Sloveniji pogosto zastarajo? Je. To je tisto, kar je najbolj zbodlo nasprotnike. O stanju pravne države v Sloveniji se je na nivoju Evropske unije govorilo premalo, preveč površno. Ni dovolj, da imamo dobro napisane zakone, pomembno je tudi, kako se ti izvajajo, kako institucije delujejo. Upam, da bo Evropska komisija v napovedan pregledu stanja pravosodja v Evropski uniji uspela pogledati tudi pod površjem."

  V nadaljevanu sta spregovorila tudi o minulem dnevu Evrope, ob katerem so se odprla številna vprašanja, kakšna Evropa nas čaka v prihodnje: "Jasno je, da se bo Evropska unija spremenila, pomembno pa je, da se zavedamo, da smo skupaj močnejši," poudarja poslanka. Veliko vlogo bo v prihajajočih mesecih igrala tudi družina: "Družina se je ponovno izkazala za najboljše zavetišče pred revščino in socialno izključenostjo. Zato sem, kot sopredsedujoča medskupine za demografijo v Evropskem parlamentu, na Evropsko komisijo naslovila poziv, naj med pripravo ukrepov za oživitev gospodarstva, nanjo ne pozabi. Družine so in bodo naše največje bogastvo." 

  Bi si želeli pogovoru ponovno prisluhniti?
  Vljudno vabljeni: https://avdio.ognjisce.si/share/info_2020_05_15_pogovor_Romana_Tomc.mp3
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let