Evropska poslanka Romana Tomc na Radiu Ognjišče: Hvala vsem, ki se trudite z nami!

  Objavljeno: Petek, 23.10.2020    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-59
  Evropska poslanka Romana Tomc je danes sodelovala v pogovorni oddaji na Radiu Ognjišče

  *****
  Oddaji lahko v celoti prisluhnete na povezavi: https://radio.ognjisce.si/sl/231/novice/32245/ukrepi-v-sloveniji-so-zelo-bolj-naklonjeni-gospodarstvu-in-ljudem.htm (posnetek je na levi strani spletne strani). 
  *******


  Z voditeljem, Alenom Šalihovićem sta razpravljala o dogajanju na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki je potekalo ta teden v Bruslju. Romana Tomc, kot tudi večina ostalih poslancev, je na zasedanju sodelovala od doma. Situacija v Bruslju je namreč prav tako zaostrena, kot v Sloveniji, zato se je predsednik Evropskega parlamenta odločil, da bodo aktivnosti do nadaljnjega potekale na daljavo, kar nam današnja tehnologija omogoča.

  Glavni temi tokratnega plenarnega zasedanja sta bili nova skupna evropska kmetijska politika in paket zakonodajnih ukrepov za ureditev digitalnega trga. Gospa Tomc je prepričana, da so predlogi Parlamenta dobri. Skupna kmetijska politika je tema, ki je Evropski ljudski stranki zelo pomembna, z novo zakonodajo so uspeli zaščititi male kmetije, kar je tudi za Slovenijo zelo pomembno. Na digitalnem trgu pa je bilo potrebno zakonodajo prilgoditi novim razmeram: zaščititi potrišnike in podjetja, da se bodo ti, sploh v časih, ko se vse seli na splet, odločali za digitalno poslovanje. Nova pravila bodo povečala preglednost in varnost izdelkov na spletnih tržnicah in pomagala ustaviti širjenje nezakonitih spletnih vsebin.

  V nadaljevanju sta se dotaknila tudi vprašanja demografije: Evropska komisija je ta teden predstavila načrt dela za leto 2021. Že ko je evropske poslance v svojem letnem nagovoru nagovorila predsednica Ursula von der Leyen, je Romana Tomc opozorila, da je demografiji namenila premalo pozornosti. Na žalost v svojem letnem program te napake ni odpravila. Gospa Tomc opozarja, da kljub številnim izzivom, s katerimi se Unija trenutno sooča, na demografijo ne smemo pozabiti. Demografija je eno ključnih področjih, ki mu moramo nameniti več pozornosti, da se ne bomo že čez 10 let spraševali, kje smo zgrešili. Koliko od vseh milijard, ki jih bomo porabili v naslednjih letih, bo šlo za starejše in za spodbujanje družinskega življenja? Brez ljudi bo namreč vsak izmed ambicioznih programov, ki jih je predsednica von der Leyen predstavila, brez vrednosti.

  Precej se v zadnjih tednih govori o minimalni plači, kmalu bo ta tema tudi na dnevnem redu Evropskega parlamenta. Kaj pravzaprav pomeni evropska minimalna plača, bo to številka, enaka v vseh državah EU, je zanimalo voditelja. Gospa Tomc je pojasnila, da to nikakor ne bo enotna številka. Tako preprosto to ne gre. Tako kot se med državami razlikuje višina povprečnih plač, se bo zagotovo razlikovala tudi višina minimalnih plač. Strinja se, da morajo minimalno plačo imeti določeno vse države članice, vendar pa jim moramo pustiti dovolj proste roke, da to področje uredijo po svoje, v dogovoru s svojimi socialnimi partnerji. Sama idejo o minimalni plači podpira, vendar je zelo pomembno, kako bo predlog oblikovan. Če bo šlo za kakršnekoli zaveze, ki bi posegale v socialno dogovarjanje, predloga ne bo mogla podpreti.

  V zadnjem delu pogovora sta se Alen Šalihović in Romana Tomc preselila še na domači politični parket. Državni zbor je prejšnji teden potrdil novi, že peti, proti korona paket ukrepov. Gospa Tomc sodeluje tudi v tako imenovani Lahovnikovi ekipi, ki pripravlja pakete, prav včeraj so se pogovarjali že o šestem paketu. To jasno pokaže, da vlada prisluhne ljudem, trdo dela s pripravo dobrih, premišljenih ukrepov, s katerimi bo pomagala ohraniti zaposlitve, pomagala gospodarstvu, tudi psihofizičnem stanju ljudi. Ukrepi v Sloveniji so veliko bolj naklonjeni ljudem in gospodarstvu, kot marsikje drugje v Evropi. Vse, ki vladi očitajo, da so ukrepi preveč restriktivni, po poslanka vabi, naj pogledajo, kakšno je stanje v drugih državah. Zato bodimo hvaležni in tudi sami naredimo vse kar lahko, da preprečimo širjenje okužb!

  Za konec sta spregovorila tudi o prizadevanjih Evropske komisije pri iskanju cepiva za novi koronavirus. Ta je vse svoje sile usmerila v zagotavljanje zdratsvene opreme in sredstev tistim, ki jih primanjkuje, v raziskave in razvoj cepiva, podpisala je že kar nekaj pogodb s podjetji, da bo cepivo zares na voljo vsem prebivalcem Evropske unije.

  Zato, zdržimo teh nekaj mesecev, skrbimo zase, za svoje bližnje, upoštevajmo nasvete, ki nam jih daje vlada. Večina se zaveda resnosti situacije. Hvala vsem, ki se trudite z nami!
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let