Evropska poslanka Romana Tomc na srečanju z ZDUS

  Objavljeno: Petek, 31.01.2020    Rubrika: Zadnje novice
  1
  V Hiši evropske unije je danes potekal pogovor med evropskimi poslanci in predstavniki ZDUS - Zveza društev upokojencev Slovenije.
  Predsednik Zveze, Janez Sušnik, je predstavil ovire, s katerimi se v ZDUS soočajo, ko želijo z idejami in projekti pomagati slovenskim upokojencem. Neposlušnost vlade in pristojnih ministrstev, pomanjkanje kadra in seveda financ, pa vse do administrativnih preprek. Prav tako jih zmoti dejstvo, da zakonov, kot je dolgo pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, ne dobijo niti v vpogled. ZDUS ima, po besedah predsednika, dobro mrežo strokovnih sodelavcev, ki bi lahko zakon prilagodili dejanskim potrebam med starejšimi.
  Od evropskih poslancev sta s podpredsednico, Jožico Puhar, želela izvedeti, kako jim lahko Evropska unija in poslanci Evropskega parlamenta pomagajo?
  Romana Tomc je poudarila, da so njena vrata vedno odprta in da lahko z dobrim sodelovanjem dosežemo veliko. Večkrat je že opozorila vlado in pristojna ministrstva na evropske sklade, iz katerih lahko črpajo sredstva. Skladov je več 10, v Sloveniji pa se pogovarjamo samo o nekaterih najpomembnejših. Potrebno je le nekaj iznajdljivosti.
  Dodala je tudi, da je prav ona prevzela predsedstvo medskupine Evropskega parlamenta, ki se bo ukvarjala z vprašanjem demografije. Z zvezo ZDUS, ki se seveda lahko aktivno vključi v delovanje medskupine, si tako obeta dobro sodelovanje v smeri reševanja problematike starejših v Sloveniji, v zagotavljanju izboljšanja njihovega finančnega in socialnega položaja.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let