Evropska poslanka Romana Tomc o temeljnih pravicah in pravni državi v Sloveniji

  Objavljeno: Sreda, 24.11.2021    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-11
  V nadaljevanju objavljamo govor evropske poslanke Romane Tomc na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, v razpravi o temeljnih pravicah in pravni državi v Sloveniji, zlasti zamudi pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev: 

  "Hvala lepa za besedo.

  Pred štirimi leti smo v Evropskem parlamentu obravnavali primer pranja milijarde evrov denarja iranskega izvora v največji slovenski državni banki z napotilom, naj ukrepajo institucije pravne države. Do danes za ta kriminal svetovne razsežnosti ni odgovarjal nihče.
   
  Slovenski sodniki, ki se niso uklonili pričakovanjem sistema, so deležni šikaniranja in sodnega preganjanja. Imamo prvorazredne državljane, ki se zaradi načrtnih napak v postopkih izognejo roki pravice in drugorazredne, ki se za svoje pravice borijo desetletja.
   
  Slovenija ima nedvomno precej težav z vladavino prava, ki izvirajo iz prejšnjega sistema. Ugotoviti razsežnost teh težav naj bi bil tudi cilj nedavnega obiska neformalne skupine odbora LIBE. Žal pa so se, namesto z resnimi težavami vladavine prava, ukvarjali predvsem z vprašanjem delegiranih tožilcev in s financiranjem STA.  
   
  Vlada je bila pri imenovanju tožilcev omejena s slovensko zakonodajo. Iskanje rešitve je povzročilo zamude, ki pa ne bodo v ničemer vplivale na učinkovitost dela evropskega tožilskega organa, če bo za to volja.
   
  Vesela sem, da je zadeva rešena in s tem odprta pot za pregon vseh, ki so z evropskim denarjem goljufali in sredstva porabljali za razne sumljive in preplačane projekte.
   
  Najbrž se sprašujete, zakaj je ta točka danes sploh na dnevnem redu. Odgovor je jasen. Gre za nov poskus slovenske opozicije škodovati lastni vladi. Take poskuse pričakujem tudi v prihodnje, postajali bodo čedalje bolj brutalni, a tudi prozorni, kot je bil zadnji poskus kolegice Fajon s tako imenovanim lektoriranjem poročila o obisku v Sloveniji.
   
  Ob vseh težavah, ki v tem trenutku pestijo Evropsko unijo je nesprejemljivo in skrajno škodljivo, da se Evropski parlament izrablja za namene notranjepolitičnih obračunavanj.

  Hvala lepa."   
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)