Evropska poslanka Romana Tomc ob dnevu spomina spomina na žrtve totalitarnih režimov

  Objavljeno: Sreda, 22.08.2018    Rubrika: Zadnje novice
  1512
  Na današnji dan, 23. avgusta, obeležujemo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Na ta dan je bil sklenjen tudi pakt Ribbentrop-Molotov, pakt med takratno nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, dvema najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva.

  »Gorje, ki so ga s seboj prinesli totalitarizmi, se ne sme nikoli več ponoviti. Na to je treba vedno znova opozarjati, četudi se marsikomu, predvsem mladim, zdi to le pogrevanje preteklosti. Večini ne gre zameriti, saj so jih tako učili tisti, ki že več generacij zagovarjajo teorijo ene resnice. Ta je zaradi dokazov, ki ležijo po številnih krajih naše domovine in zaradi pričevanj ljudi, že zdavnaj postala farsa,« ob tem opozarja evropska poslanka Romana Tomc. »Da gre za nepomembno preteklost nas skušajo prepričati tisti, ki jih je strah. Gre za milijone ljudi, ki so bili žrtve totalitarnih sistemov, med njimi tudi komunizma, zaradi katerega je trpel tudi slovenski narod. Gre za vprašanje izražanja človeškega dostojanstva in spoštovanja do žrtev. Odnos to teh vprašanj pokaže kakšni ljudje smo mi sami, zato je težko razumeti, da nekateri še vedno poveličujejo totalitarne simbole. Na eni strani se zavzemajo za žrtve vojn in režimov, ki po različnih koncih sveta divjajo še danes, na drugi strani pa v odnosu do žrtev komunističnega sistema ne zmorejo enake empatije. To je dvolično,« dodaja.

  Že leta 2009 je Evropski parlament sprejel Resolucijo o zavesti in totalitarizmu, v kateri poziva k ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope in spodbujanju razumevanja za njeno dvojno diktatorsko zapuščino in komunizma. Slovenija Resolucije še ni ratificirala: »Človečnost, demokratičnost in iskrena želja premagati temno plat zgodovine, ki razdvaja, bodo na preizkusu tudi v mandatu poslancev Državnega zbora, ki se ravnokar začenja. Pobuda za sprejem Evropske resolucije o zavesti in totalitarizmu čaka na njihove glasove.«
   
   
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let