Evropska poslanka Romana Tomc podpira pobudo, da demenca postane ena izmed prednostnih nalog evropskih politik

  Objavljeno: Torek, 26.03.2019    Rubrika: Zadnje novice
  1644
  Evropska poslanka Romana Tomc se je pridružila pobudi Alzheimer Alliance v Evropskem parlamentu, katera se zavzema, da demenca postane ena izmed prednostnih nalog evropskih politik na področju zdravja, raziskav, inovacij ter socialnih zadev. V Evropski uniji se namreč z demenco spopada preko 9 milijonov ljudi, zaradi staranja populacije pa naj bi se ta številka v prihodnjih letih še precej povečala.

  Zaenkrat učinkovite oblike zdravljenja demence še ne poznamo, v večini držav Evropske unije pa se bolniki spopadajo tudi s številnimi ovirami na poti do ustrezne diagnoze, zdravljenja in kakovostne oskrbe.

  Romana Tomc se je tekom celotnega mandata, v okviru njenega delovanja znotraj Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, zavzemala za več sredstev na področju sociale. Med drugim je bila poročevalka za mnenje sklada EFSI – Evropskega sklada za strateške naložbe, v katerega bi bilo potrebno vključiti več projektov, ki omogočajo razvoj socialnih storitev. Celoten mandat je tudi aktivno sodelovala z organizacijo EASPD - Evropskim združenjem ponudnikov storitev za osebe z invalidnostjo, ki je aktivna tudi na področju demence.

  Pobudo si lahko preberete spodaj.

  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let