Evropska poslanka Romana Tomc v oddaji "Aktualno"

  Objavljeno: Petek, 27.11.2020    Rubrika: Zadnje novice
  1
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila v petek, 27. novembra 2020, gostja oddaje Aktualno na Nova24TV. Z voditeljem Aleksandrom Rantom sta se pogovarjalo o aktualnem dogajanju na evropskem parketu in o zadnjem plenarnem zasedanju, ki je prav v tem tednu potekalo v Evropskem parlamentu. 

  Za začetek je poslanka spregovorila o razpravi, ki je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potekala na zahtevo socialistov, na čelu s poslanko Tanjo Fajon. Tema razprave je bilo ustno vprašanje Evropski komisiji o madžarskem vmešavanju v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji: "Gre za popolnoma nekonsistenčno točko, polno nejasnosti. Edini namen razprave je bilo vmešavanja v notranje politične zadeve Slovenije, blatenje Vlade Republike Slovenije. Evropska komisarka, ki je bila dolžna odgovoriti na zastavljena vprašanja, pa v svojem odgovoru ni omenila nobenih kršitev, nobenih spornih dejanj, katere so slovenski vladi očitali socialisti. Verjamem, da jih je njen odgovor razočaral." 

  Levica se, po njihovih besedah bori za neodvisne medije, za pluralizem medijev: "V tem se strinjam z njimi. A v realnosti počnejo ravno obratno. V 30 letih so se v Sloveniji vzpostavili monopoli, ki so v rokah levice, podpirajo levo politiko, to jih ne moti. Ko pa se na medijski sceni pojavi nekdo, ki te monopole ruši, to postane problem. Nastrojeni so proti medijem, ki ne podpirajo njihove agende. Moti jim madžarsko lastništvo, ne moti pa jih švedsko, avstrijsko. Slovenski vladi očitajo uničevanje neodvisnih medijev. Vendar pa ta želi ravno nasprotno - medijski prostor narediti boljši, bolj neodvisen, pregleden in uravnotežen," je jasna poslanka.    

  Ena trenutno najbolj aktualnih tem na evropskem parketu je zagotovo sprejemanje večletnega finančnega načrta. Pred tedni je bilo veliko pozornosti usmerjene v pismo predsednika slovenske vlade evropskim kolegom, v katerem jih poziva, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da dosežejo dogovor. Romana Tomc: "Države nujno potrebujejo ta denar za reševanje gospodarstev, delovnih mest in socialnih stisk. Vsi vpleteni morajo narediti še en korak, da dogovor o večletnem finančnem načrtu čimprej dosežejo. Slovenija je v tem trenutku del rešitve, ne del problema, kot so ji očitali na levici. Most med zahodom na eni ter Madžarsko in Poljsko na drugi strani. Iskanje kompromisa bo izjemno težka naloga. Poziv predsednika Vlade RS razumem kot poziv k ukrepom, da se sredi največje krize ne znajdemo v še težjem položaju. Dezinterpretacije, ki so se pojavljale, pa je zanikala tudi nemška kanclerka, ki je poudarila, da je to točno to, kar si želi tudi nemško predsedstvo."

  Druga tema, ki bo aktualna v prihodnjih nekaj tednih je tudi Brexit. Časa za dogovor zmanjkuje, se bo s 1. januarjem zgodil tako imenovani "trdi brexit"? "Brexit saga traja že več kot 4 leta. Na žalost je podlage za optimizem vedno manj. Odprte ostajajo tri, za britansko stran zelo pomembne točke, o katerih se niso uspeli dogovoriti v 4 letih. Se jim bo uspelo v teh nekaj tednih, ki nam še ostajajo? V kolikor dogovora ne dosežemo, bo to slabo za obe strani. A veliko slabše za Veliko Britanijo. Izgubili bodo povezave z evropskimi državami, ponovno bodo vzpostavljene carine, pregledi na mejah, težave bodo imeli posamezniki, ki bivajo izven države. Napovedujejo jim tudi velik padec gospodarske rasti. Britanska stran je upala, da bo kljub izstopu obdržala ugodnosti. A tako ne gre. Zavedati se morajo posledic svoje odločitve," poudarja poslanka. 

  Za konec sta evropska poslanka in voditelj spregovorila tudi o temi, ki jo poslanka na evropskem parketu pogreša - demografiji: "Žalosti me, da demografija ni ena izmed prednostnih nalog načrta Evropske komisije za prihajajoče leto. Covid je zasenčil vse. To temo smo predolgo postavljali na stranski tir. Kot ena najbogatejših celin si ne smemo privoščiti, da naši starejši ne dobijo ustrezne oskrbe, varnosti, podpore. Je pa zelo pozitivno, da imamo prvič v zgodovini temu področju namenjen poseben resor v komisiji. To je dobra popotnica za naprej - za reševanje tega velikega izziva," je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

  Vabljeni tudi k ogledu posnetka oddaje: 
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let