Evropski parlament o omilitvi posledic potresov na Hrvaškem

  Objavljeno: Četrtek, 21.01.2021    Rubrika: Zadnje novice
  50824223737_61e476bab9_o
  Na tokratnem plenarnem zasedanju so evropski poslanci razpravljali tudi o posledicah močnih potresov na Hrvaškem ter pomoči Evropske komisije prizadeti državi članici. V resoluciji poslanci poudarjajo pomembnost solidarnosti in hitrega odziva, tako s strani hrvaške civilne družbe in hrvaške vlade, ki je v odpravi posledic zelo dobro sodelovala s preostalimi državami, kot tudi s strani Evropske komisije. Pozdravili so tudi hiter odziv strani preostalih držav članic, ki so priskočile na pomoč.
   
  Sosedi Hrvaški je pomagala tudi Slovenija, potekalo je več dobrodelnih akcij, v katerih so posamezniki zbirali oblačila, hrano in pripomočke za osebno higieno, z ogrevanimi mobilnimi enotami, bivalnimi kontejnerji, ogrevanimi šotori ter agregati pa je na pomoč priskočila tudi Vlada Republike Slovenije.

  Resolucija, o kateri danes razpravlja Evropski parlament, se poleg odpravljanja tako fizičnih, kot gospodarskih in socialnih posledic nedavnih potresov in pomoči tistim, ki so bili v potresu prizadeti, osredotoča tudi na preventivo – Parlament poziva pristojne organe naj ocenijo proces povojne obnove na prizadetih območjih, da bi ugotovili, ali je morda v tem procesu prišlo do nepravilnosti, ki so botrovale veliki škodi. Prav tako naj preučijo seizmološke sisteme, Evropska komisija pa naj okrepi raziskave, ki bi pomagale k vzpostavitvi sistema, s katerim bi bili bolje pripravljeni na preprečevanje in obvladovanje podobnih kriz. Prav tako je po besedah Parlamenta potrebno pospešiti pridobivanje sredstev Solidarnostnega sklada, ki so namenjena prav odpravi posledic naravnih in drugih nenadnih nesreč.

  Izjemni dogodki, kot je bil nedavni potres na Hrvaškem, so ponovno pokazali veliko solidarnost med državami članicami, na kateri tudi temelji Evropska unija. Hkrati pa je potres izpostavil nekatere nepravilnosti pri gradnji na potresno izpostavljenih območjih. Ne samo na Hrvaškem, tudi v Sloveniji. 

  Foto: Flickr
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let