Komentar aktualnega dogajanja pri sprejemanju svežnja za spoprijem s pandemijo

  Objavljeno: Torek, 17.11.2020    Rubrika: Zadnje novice
  Romana Tomc 9
  V nadaljevanju objavljamo komentar evropskih poslancev Romane Tomc in dr. Milana Zvera na novinarska vprašanje v zvezi z aktualnim dogajanjem v zvezi s sprejemanjem svežnja za spoprijem Evropske unije s pandemijo Covid-19:

  "Za Slovenijo kot tudi za druge države je najbolj pomembno, da bo denar čim prej prišel do nas. Po obravnavi v Evropskem parlamentu so se nadaljevala pogajanja v trialogu, s katerim je bil dosežen kompromis, ki je za Slovenijo sprejemljiv. Celoten zaplet izvira iz dejstva, da so nekatere države članice in večina v Evropskem parlamentu želeli pogojevati MFF in NGEU z nedodelanim in pavšalnim mehanizmom o RoL, ki ga je možno zlorabljati v politične namene.
   
  Dogovor, ki je bil sprejet v paketu, se ne nanaša samo na vladavino prava, ampak tudi na druge pomembne vsebine, kot je npr. financiranje stalnih evropskih programov: digitalna agenda EU, zdravje, varovanje zunanjih meja, program Erasmus+ in drugi. 
   
  Prizadevanja za iskanje rešitev še niso končana, saj se bodo pogovori z Madžarsko in Poljsko predvidoma nadaljevali na bilateralni ravni. Še enkrat poudarjava, da je ključno, da ne pride do blokade, kar predstavlja za pogajalce velik izziv. Evropska sredstva so v teh razmerah, ko je zaradi covid-19 krize prišlo do velikega upada gospodarske aktivnosti in brezposelnosti, resnično nujno potrebna. Verjameva, da bo na koncu prišlo do dogovora, ki bo sprejemljiv za vse.”
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let