Kratko razmišljanje o aktualnih temah tedna

  Objavljeno: Četrtek, 04.02.2021    Rubrika: Zadnje novice
  image001
  Smo že v drugi polovici tedna pred februarskim plenarnim zasedanjem. Kljub temu, da se glavna tema trenutno giblje okoli cepiv proti koronavirusu, ne smemo pozabiti na obdobje, ko bo pandemija za nami. Takrat se bo potrebno soočiti z vsemi posledicami, tudi tistimi na trgu dela, ki ga sedaj mnoge države, med njimi tudi Slovenija, zgledno vzdržujejo.

  V ponedeljek smo imeli poslanci odbora za zaposlovanje kar nekaj pomembnih točk na našem dnevnem redu.

  Potrdili smo dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU, s tem mislim bolj na zaposlovalni in socialni del. Z dogovorom bo EU vložila veliko sredstev, da bo zagotovila nemotene napotitve delavcev na delo na Otok. Že tako zaradi novih postopkov prihaja do velikih zamud pri dostavi blaga, s protokoli, ki jih sprejemamo pa bo (vsaj upam) sodelovanje hitreje steklo.

  Poleg tega smo imeli pogovore z vsemi direktorji evropskih agencij, ki delujejo na področju sociale in zaposlovanja. Teh je kar pet, velikokrat so nam v podporo pri sprejemanju zakonodaje, pri pripravi statistike, pomagajo pa tudi državam članicam na področjih, ki zahtevajo več kadrov in kompleksnejše sisteme inšpekcije. Z zanimanjem sem prisluhnila predstavitvam, tudi zato, ker sem bila v Evropskem parlamentu zadolžena za pripravo razrešnic k njihovemu delovanju. To je po domače povedano poročilo, ki vsebuje ključne pluse in minuse v preteklem letu njihovega delovanja.

  Vrhunec dneva pa je bil vsekakor pogovor s komisarjem za delovna mesta in socialne pravice, Nicolasom Schmitom (gospod na fotografiji). Luksemburžan z bogatimi izkušnjami na področju sociale (skoraj 10 let je bil minister za socialo) nam je predstavil načrt Evropske komisije za prihodnje leto. Nič pretresljivega ni v planu, veliko pa je odvisno od tega, kakšno bo sodelovanje z Evropskim parlamentom in Svetom. Ambiciozni načrt uvedbe instituta minimalne plače se tako po mojem mnenju premika daleč v slovensko predsedovanje Svetu. Imamo veliko načrtov z izvedbo Evropskega stebra socialnih pravic, ki ga je sprejela že prejšnja Evropska komisija. Opažam pa, da je ta drugi mandat precej drugačen od prvega. V junkerjevi komisiji smo komaj kdaj slišali o sociali, danes je to vsakodnevna mantra. Pomembna zadeva, a pri Evropi dveh hitrosti, neki enotni standardi žal niso mogoči.

  To je bilo moje kratko razmišljanje o tem tednu. Naslednji teden pa prihaja (za nekatere) bolj zanimiva tematika, cepiva. Že danes vas povabim, da mi pošljete kakšno vprašanje, ki vas zanima okoli nabave cepiv, njihovi razdelitvi po državah članicah, pogodbah, cenah, zaslužkih. Z veseljem vam bom odgovorila.
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let