Nagovor evropske poslanke ob dnevu državnosti

  Objavljeno: Četrtek, 25.06.2020    Rubrika: Zadnje novice
  Romana Tomc
  V nadaljevanju objavljamo slavnostni nagovor evropske poslanke Romane Tomc ob državnem prazniku. Poslanka bi morala ob Dnevu državnosti nagovoriti zbrane na gradu v Sevnici, a na žalost aktualne razmere tega ne dopuščajo. Zato so se organizatorji odločili, da osredjo posavsko prireditev organizirajo v obliki filma, ki je bil v počastitev praznika, na predvečer, 24.6.2020, predvajan na posavski regijski televiziji.

  "Drage Posavke in Posavci, dragi prijatelji!

  V veliko čast mi je, da vas imam priložnost nagovoriti ob največjem in najpomembnejšem slovenskem državnem prazniku, Dnevu državnosti. Obeležujemo namreč spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija stopila na pot, ki nas je pripeljala do današnje samostojne Republike Slovenije.
  Obžalujem, da se nismo mogli zbrati na Sevniškem gradu, kjer običajno praznujete to pomembno obletnico in kjer bi si lahko izmenjali pozdrave, stisnili roke. Naše načrte je žal spremenila kriza, kakršne ne pomnita ne Slovenija, ne Evropa.
  A najpomembnejše je, da smo in da ostanemo zdravi! Nekateri so zaradi nevidnega sovražnika, ki je posegel v naša življenja, izgubili svoje bližnje, prijatelje, nekateri se z boleznijo še vedno borijo. Žal mi je za vsako življenje, ki je bilo izgubljeno. Prav vsa so dragocena!
  Čeprav se je proti nevidnemu sovražniku zelo težko boriti, smo Slovenci krizo zaenkrat prebrodili zelo dobro, pravzaprav lahko rečemo odlično. Vlada Janeza Janše je takoj po nastopu sprejela ukrepe, ki so nam sicer za nekaj tednov življenje obrnili na glavo, nas prisilili da smo ostali doma. A večina nas je prav zato ostala zdravih. Bodimo hvaležni za to. In bodimo hvaležni za čas, ki smo ga lahko v tem času preživeli s svojimi družinami. Priložnosti za druženje s prijatelji bo še dovolj.
  Ob tem se velja iz srca zahvaliti vsem tistim, ki jih je dolžnost klicala k delu in zato niso mogli ostati doma. Zares iskrena hvala zdravstvenemu in drugemu strokovnemu osebju, trgovkam in trgovcem, storitvenim delavcem, in vsem drugim, ki so se kljub negotovim razmeram trudili, da je naše življenje potekalo kar se da normalno.

  Spoštovani!
  V Sloveniji to aktualno krizo spremlja še nek poseben, demokratičnim družbam nepojmljiv spopad s preteklostjo. Gre za vprašanje prenosa oblasti. Očitno je, da so se nekateri na oblast tako navadili, da jih že samo misel, da jo lahko izgubijo, spravlja v obup. Sredstva in načini, kako jo zadržati, presegajo vse meje razuma. Žalostno pri tem je, da smo državljani in državljanke Slovenije, v tem zlorabljeni in izrabljeni kot sredstvo, s katerim se skušajo obdržati na oblasti.
  Tisti, ki so v ključnem času vrgli puško v koruzo in tisti, ki Slovenijo obvladujejo in hromijo že od njenega nastanka, nočejo sprememb. Menjava oblasti po demokratični poti je v zdravih demokratičnih družbah povsem normalna, zaželena in koristna. V Sloveniji očitno še nismo na tej stopnji razvitosti. Škoda je, da nismo zmožni normalnega sodelovanja. Pa smo bili na dobri poti. Spomnimo se treh desetletij nazaj. Nikoli, ampak res nikoli nam ne bi uspelo, če bi bili takrat tako razdeljeni, kot smo danes.
  Zdi se, da se v teh dneh ponovno nahajamo v nekem ključnem obdobju. Korona kriza, katere gospodarske posledice je že čutiti, bo spremenila Evropo, spremenila bo svet in tudi nas.  Tem spremembam ne moremo uiti, lahko pa se nanje dobro pripravimo, tako z ukrepi slovenske vlade, kot s pomočjo Evropske unije. Sodelujem v strokovni ekipi vlade, ki je do sedaj pripravila vse tri pakete protikorona ukrepov in pripravlja četrtega. Trudimo se, da pomoč pride do vseh, ki so se v teh mesecih znašli v stiskah in da v času, ki je pred nami,  izidejo iz krize s čim manj škode. 
  Vsaka kriza je tudi priložnost za nov začetek. Samo izkoristiti jo je treba za pozitivne cilje. Slovenci smo uspešen in ambiciozen narod, verjamem da tudi vi, tako kot jaz, ostajate optimisti glede naše skupne svetle prihodnosti. Državljani in državljanke, Slovenci in Slovenke si zaslužimo državo, ki nudi možnosti za ustvarjalno in kvalitetno življenje, tako mladim za razvoj njihovih talentov, kot tudi starejšim, da v miru uživajo jesen življenja.
  Tistim mladim, ki v tujini nabirajo znanje in izkušnje, želimo odpreti vrata nazaj v domovino, v Sloveniji morajo videti dolgoročno varno okolje, kjer bodo lahko neobremenjeno razvili svoje potenciale, si ustvarili družino in uživali pokojnino.
  Starejši si zaslužijo državo, ki bo zanje poskrbela potem, ko so oni vse življenje vlagali vanjo. Slovenska družba se žal stara hitreje kot ji naš pokojninski sistem uspe slediti. Upokojenci v dolgih vrstah čakajo pred domovi za ostarele, pred specialističnimi ambulantami, ali pa le pred blagajno v trgovini, v skrbeh, ali bo uborna pokojnina zadostovala za nakup. V zadnjih letih so bili deležni le obilice praznih obljub, narejenega pa ni bilo prav nič. 
  Nova slovenska vlada je že s koalicijsko pogodbo pogumno napovedala urejanje razmer v državi. Čeprav se je morala najprej soočiti z kruto realnostjo svetovne epidemije, je že v okviru ukrepov za zajezitev le te, najprej poskrbela za najbolj ranljive skupine v družbi. Prav upokojenci so bili med prvimi deležni pomoči. Trenutno ena najpomembnejših točk na dnevnem redu vlade pa je odločitev o ustanovitvi Slovenskega demografskega sklada, v katerega bi se preneslo celotno državno premoženje, večina prihodkov od tega premoženja pa bi se namenila za pokojnine. 
  Ogromno naporov vlade v teh kriznih mesecih je bilo vloženih tudi v ohranitev gospodarstva in delovnih mest, v prihodnosti pa bo šla tudi nasproti podjetnikom, ki pričakujejo boljše poslovno okolje. Dobili ga bodo. Projekt debirokratizacije je v polnem teku, v načrtu so številni investicijski projekti, ki jih vodijo izkušeni ministri Janševe vlade.

  Dragi prijatelji!
  Zgodovina je mati modrosti, pravi pregovor, zato je obletnica kot je današnja, lepa priložnost, da se zazremo v preteklost in se iz nje nekaj naučimo. Čeprav je zgodovina naše samostojnosti  kratka, nam ponuja veliko učnega materiala.
  Plebiscit za samostojno Slovenijo bo za vedno zapisan v zgodovino naše države. Tisti, ki smo imeli čast, da svoj glas prispevamo za našo novo državo, se še spominjamo evforije in zanosa tistih ključnih dni in mesecev. Lahko potegnemo vzporednico z današnjimi časi. Vse se je dogajalo hitro, odločilne so bile modre odločitve. Če bi se naši voditelji, ki so imeli takrat v rokah prihodnost naše države, le za hip zatresli, ali pa bi jim ob vseh grožnjah in poskusih diskreditacije zmanjkalo poguma, dane

  s ne bi imeli svoje države. Pa jo imamo. Tudi danes potrebujemo modre, pogumne in izkušene voditelje, ki jih ni strah ne groženj, ne kolesarjev, ne pritiskov iz tujine.
  Slovenija bo prihodnje leto dopolnila okroglih 30 let. Leto, ki je pred nami, bo težko. A verjamem, da bo Slovenija iz krize izšla kot zmagovalka. Mi vsi bomo zmagovalci. Slovenci smo sposobni, delovni in pošteni. Mogoče malo premalo samozavestni.
  Upravičeno smo lahko ponosni na to, kar smo v kratki zgodovini samostojnosti dosegli. Zato vsem skupaj želim ponosno praznovanje Dneva državnosti. Upam, da slovenske zastave plapolajo v vseh vaših domovih. Pokažimo, da smo Slovenci ponosni na svojo državo in da nam viharna pot ni omajala zaupanja v njeno jasno prihodnost.

  Srečno!"

   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let