Obsodba totalitarnih režimo kot gradnja miru in zgodovinske resnice

  Objavljeno: Sreda, 23.08.2023    Rubrika: Zadnje novice
  7
  Današnji dan, 23. avgust, je bil razglašen kot dan vseevropskega spominjanja žrtev totalitarnih diktatur v Evropi. S položitvijo vencev in sveto mašo smo v stolnici počastili žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Kako pomembno je ohranjati spomin na preteklost, je v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu 2. aprila 2009 poudaril tudi Evropski parlament. Kako pomembno je ohranjati spomin na preteklost, je v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu 2. aprila 2009 poudaril tudi Evropski parlament. 

  Prav Evropski parlament poudarja, da brez resnice in spomina ni sprave. Po Resoluciji se žrtev ne ločuje, saj je vseeno, kateri režim jih je iz kakršnega koli razloga prikrajšal za svobodo, jih mučil ali ubijal. 3. julija 2009 je tudi OVSE sprejel Vilensko izjavo, s katero je podprl 23. avgust kot mednarodni spominski dan in pozval svoje članice, naj povečajo ozaveščenost o totalitarnih zločinih.

  V Sloveniji je bil dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov sprejet na dopisni seji vlade 8. avgusta 2012, medtem ko Slovenski parlament Resolucije žal nikoli ni ratificiral, oktobra 2009 se je z njo samo seznanil.

  Gorje totalitarizmov se ne sme nikoli ponoviti. Na to je treba vedno znova opozarjati, četudi se marsikomu to zdi le pogrevanje preteklosti. Naraščanje pozivov k poveličevanju totalitarnih simbolov in oseb v Sloveniji je v zadnjem času zaskrbljujoče, saj se simboli, kot je rdeča zvezda, in obsežni napisi z imeni totalitarnih diktatorjev v javnosti vedno pogostejši. 

  Odnos do obsodbe totalitarnih režimov pokaže, kakšni ljudje smo. Nerazumljivo in dvolično je, da se vodilni slovenski politiki levice na eni strani zavzemajo za žrtve vojn in režimov, ki po različnih koncih sveta divjajo še danes, na drugi strani pa žrtvam komunističnega režima v Sloveniji ne priznajo niti dneva spomina. 

  Enakopravna obsodba totalitarizmov je korak k izgradnji miru in sprave med družbami in narodi, ki so bili prizadeti in pomemben gradnik pri preprečevanju relativizacije okrutnih dejanj ter ohranjanju zgodovinske resnice.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)