Odziv na odgovor predsednice Evropske komisije

  Objavljeno: Četrtek, 07.09.2023    Rubrika: Zadnje novice
  45-romana-tomc
  Po nedopustnih političnih pritiskih na ustavno sodišče smo junija trije evropski poslanci predsednike evropskih institucij opozorili na vse slabše razmere na področju vladavine prava. 

  Prejšnji teden sem dobila odgovor predsednice Evropske komisije, ki si ga lahko preberete v prilogi. Žal ne Ursula von der Leyen ne Vera Jourova ne bosta stopili v bran vladavini prava in depolitizaciji medijev v državah, kjer je na oblasti levica.

  Predsednica Komisije je po poplavah sicer obiskala Slovenijo in obljubila evropsko pomoč, kar je pohvale vredno. A potrebno je vedeti, da so denarno pomoč iz solidarnostnega sklada brez izjeme dobile vse države, ki so utrpele velike naravne katastrofe in so zanjo zaprosile. Obisk gre razumeti tudi že kot predvolilno lobiranje, saj naj bi si predsednica von der Leynova želela še en mandat na čelu Evropske komisije. Da bi ji to uspelo, na svoji strani potrebuje tudi čim več predstavnikov Evropskega sveta.

  Kot velika zagovornica vladavine prava in svobode medijev bi lahko rekla tudi kakšno besedo o tej temi. Vendar pa je težko pričakovati, da bi Ursula von der Leyen ta trenutek drezala v politične čistke na RTV, ker zanjo politično to ne bi bilo modro.

  Vse od začetka postopka spremembe zakona o RTV različne bruseljske institucije redno in natačno opozarjam na politično podreditev slovenskega nacionalnega medija. Njihovi odzivi so vzorčni primeri dvoličnosti. So tudi pokazatelj, kako pokvarljiva je načelnost in koliko sprenevedanja se skriva v tako imenovanem boju za vladavino prava in svobodo medijev.

  Res nenavadno je, da v Evropski Uniji skrbi povzročajo samo države, kjer so na oblasti desne vlade. Vrana vrani ne izkljuje oči je pregovor, ki najbrž pojasni ravnanje predsednice Komisije, komisarke Jourove in tudi drugih bork za evropske vrednote, recimo evropske poslanke Sophie in´t Veld ali pa komisarke za človekove pravice Sveta Evrope Dunje Mijatović.

  Prevlada levice v evropskih institucijah je škodljiva za demokracijo in prihodnost Evropske unije. Zato so že evropske volitve prihodnje leto lahko prelomnica, da se stvari obrnejo v pravo smer.

  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)