Pripravniški blog: Stanje v Evropski uniji

  Objavljeno: Petek, 17.09.2021    Rubrika: Zadnje novice
  2536
  Ponovno vas vabimo k branju razmišljanja Doroteje Hervatin, pripravnice v pisarni evropske poslanke Romane Tomc. Tokrat o nagovoru predsednice Evropske komisije - je mladim namenila dovolj pozornosti?

  Na plenarnem zasedaju Evropskega parlamenta je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nagovorila evropske poslance in spregovorila o stanju v Evropski uniji, dogodkih preteklega leta ter o ciljih, ki so še pred nami. Predsednica Komisije je med drugim besede namenila odličnim rezultatom, ki jih je Evropska unija dosegla v boju s pandemijo. Odlični rezultati vključujejo 70% precepljenost na evropski ravni in intenzivno pomoč drugim državam z zagotavljanjem cepiv.
   
  Nato je naslovila problem podnebnih sprememb, ter zaskrbljujočo potrditev Mednarodnega panela za podnebne spremembe – da le-te povzroča človek, a hkrati to pomeni, da lahko glede tega ukrepamo. Ena izmed rešitev je Evropski zeleni dogovor, za dobro okolja pa bo Evropska unija namenila večje financiranje za biotsko raznovrstnost. V okviru boja za čistejše okolje pa ima EU tudi dolžnost ponuditi pomoč najrevnejšim državam. Prav tako bo EU več vlagala v digitalne veščine, inovacije in umetno inteligenco.
   
  Predsednica je podala podporo prebivalcem Afganistana, še posebaj ženskam, otrokom, preganjanim novinarjem ter aktivistom in napovedala usklajevanje ukrepov držav članic s ciljem, da najbolj ogrožene pripeljemo na varno. Vključno z diplomati in vojaki (ter njihovimi družinami), ki so sodelovali z EU. Evropska unija si prizadeva storiti vse, da se na območju preprečijo najhujše lakote in humanitarne katastrofe.
   
  Tveganja s katerimi se v svetu soočamo se spreminjajo. Nevarnost predstavljajo zlasti kibernetski napadi, saj je zaradi razvoja nove tehnologije orožje postalo računanik. O obrambi ne moremo govoriti brez da govorimo o kibernetskem področju, zato moramo v Evropi razviti kibernetska varnostna orodja. EU je edinstvena, ko gre za vzpostavljanje varnosti. V zadnjih letih smo začeli razvijati obrambni evropski ekosistem, sedaj pa potrebujemo evropsko obrambno unijo, ki jo je mogoče doseči, če bo le dovolj politične volje, na kar je opozorila predsednica Von der Leyen.
   
  V samem govoru sem bila presenečena, saj je kar nekaj besed bilo namenjenih tudi mladim. Predsednica komisije je dejala, da lahko navdih iščemo pri mladih državljanih Unije, kajti zlasti mladi kažejo empatijo in solidarnost ter verjamejo, da imamo odgovornost do našega planeta. Tudi če smo zaskrbljeni zaradi prihodnosti, smo odločeni, da jo bomo naredili boljšo.
   
  Program prihodnja generacija EU (»NextGenerationEU«) je osredotočen na okrevanje in pomoč Evropi po pandemiji COVID-19 in predstavlja največji sveženj finančnih spodbud kadarkoli v Evropi. Ukrepi, ki naslavljajo zaposlovanje mladih in problematiko revščine otrok. Program pa odpira tudi možnosti za nadgradnjo programa Erasmus+, ki v obdobju 2021-2027 daje večji poudarek socialni vključenosti, zelenemu in digitalnemu prehodu ter spodbujanju sodelovanja mladih v demokratičnem načinu življenja.
   
  V svojem govoru je predsednica Komisije poudarila tudi, da moramo zagotoviti, da bodo prihodnje generacije lahko izgradile svojo prihodnost. Pomembna je podpora mladim in zaščita vseh mladih, še posebej pa tistih, ki nimajo možnosti izobraževanja, usposabljanja ali pa niso zaposleni. S tem je predsednica napovedala zagon novega programa »ALMA«, ki bo nudil možnost mladim evropejcem, da si naberejo kratkoročne poklicne izkušnje v drugi državi članici EU.
   
  Evrope ni mogoče ustvariti če mladi v njej ne prepoznajo svoje prihodnosti. S tem je predsednica želela mlade spodbuditi s sodelovanjem na Konferenci o prihodnosti Evrope, ter dejala, da bo Evropska komisija pripravljena sprejeti cilje konference. Leto 2022 je razglasila kot leto evropske mladine, da bo to leto posvečeno nam, saj smo v času pandemije tudi sami veliko žrtvovali za druge.
   
  Evropska unija ponuja veliko možnosti za mlade, seveda pa je le-te potrebno znati izkoristiti. Cilji, ki jih je predsednica Komisije predstavila v govoru na plenarnem zasedanju so osredotočeni na prihodnost, seveda pa je v naših rokah koliko bomo k temu prispevali. Participacija mladih bo v prihodnosti še večjega pomena. Možnost za sodelovanje nam ponujajo forumi kot je Konferenca o prihodnosti Evrope, nikakor pa nesmemo pozabiti na druge mehanizme, kot so naprimer volitve v Evropski parlament, ki žal zabeležujejo nizke stopnje udeležbe. Ključnega pomena je večje zavedanje ljudi in mladih, da nam Evropska unija ponuja izjemne priložnosti, izkoriščanje le-teh pa bi lahko spodbudilo mlade k aktivnem sodelovanju in delovanju za dobrobit vseh nas.
   
  Doroteja Hervatin
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)