Romana Tomc: Celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti zlorabljajo medije za politični boj

  Objavljeno: Sreda, 25.11.2020    Rubrika: Zadnje novice
  viber_image_2020-11-25_18-44-51
  V nadaljevanju objavljamo govor Romane Tomc na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, o ustnem vprašanju Evropski komisiji glede madžarskega vmešanja v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji. 

  "Govorimo o vprašanju, ki je zastavljeno izključno z namenom vmešavanja v notranje zadeve in diskreditiranja slovenske vlade. Absurdno pri tem je, da temelji na informacijah nekega obskurnega slovenskega spletnega portala s sumljivim in nepreglednim lastništvom, znanega po napadih na desno sredinsko vlado in po novinarjih, ki so že bili obtoženi na Novinarskemu častnem razsodišču.
   
  V Sloveniji imamo resne težave z medijskim prostorom, ki je popolnoma neuravnotežen že 30 let. Monopoli, ki so se na vseh področjih, od gospodarstva do sodstva in medijev oblikovali v tem času, so v rokah levice. To preprečuje uresničevanje demokratičnih procesov v državi. Poseben problem je nacionalna RTV, za katero bi pričakovali, da je neodvisna. Žal temu ni tako.
   
  Dominantni mediji v Sloveniji predstavljajo 90 % medijskega prostora. Tisti v slovenski lasti, so v rokah leve tajkunske elite, ki preko njih izvaja politično agendo. Njihova moč je izjemna.  Razen nekaj svetlih izjem je objektivno novinarstvo v Sloveniji mit.
   
  O zgodbah, ki jim ne ustrezajo, ne pišejo, veliko je prikrivanja in pristranskega poročanja. Zato je tistih nekaj ne – levih in neodvisnih medijev, za Slovenijo izjemnega pomena.
   
  Veliko nepreglednost v lastništvu ugotavlja tudi Evropska komisija.
   
  Spremembe so potrebne. In te ne pomenijo uničevanja neodvisnih medijev, ravno nasprotno. So poskus, kako medijski prostor narediti boljši -  bolj neodvisen, pregleden in uravnotežen.   
   
  Žal je ravno ta primer očiten dokaz, kako celo v Evropskem parlamentu slovenski socialisti zlorabljajo medije za politični bolj.
   
  Za mano bosta nastopili dve bivši slovenski novinarki, ki imata bogate izkušnje z neuravnoteženim medijskim prostorom. Bili sta del tega in ne dvomim, da bosta z vsemi silami branili monopole v katerih sta delovali."


  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let