Romana Tomc: Demenca mora postati prednostna naloga javnega zdravstva

  Objavljeno: Četrtek, 20.09.2018    Rubrika: Zadnje novice
  unnamed
  Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je v Evropskem parlamentu članica European Alzheimer's Alliance, zveze ki deluje z namenom ozaveščanja, predvsem na politični ravni, da je ukrepanje v smeri preprečevanja, diagnosticiranja in zdravljenja Alzheimerjeve bolezni nujno. Z enakim namenom je Mednarodna organizacija za Alzheimerjevo bolezen (ADI) mesec september razglasila za mesec intenzivnega ozaveščanja javnosti o tej bolezni, današnji 21. september pa za svetovni dan Alzheimerjeve bolezni.

  Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, v Sloveniji se z njo sooča več kot trideset tisoč ljudi. »Demenca je bolezen, ki lahko prizadene vsakogar, zgodbe tistih, ki se z njo soočajo pa so srce parajoče. Žal je demenca zaradi hitrega staranja prebivalstva tudi pri nas vedno bolj pogosta,« je poudarila Romana Tomc: »Slovenija zato potrebuje strategijo, ki bi zagotovila celovit in učinkovit pristop k spopadanju s to boleznijo, od zgodnjega odkrivanja, do zdravljenja, pa tudi ozaveščanja in preprečevanja.«

  »Ministrstvo za zdravje je s tem namenom že v letu 2016 pripravilo strateški načrt za uvedbo celovitih ukrepov, do konca leta 2017 naj bi bil pripravljen tudi akcijski načrt, a ta do danes ni ugledal luči sveta. Naloga nove vlade je, da demenco uvrsti visoko na lestvico svojih prednostnih nalog, z vse večjim številom prizadetih se bodo namreč povečevali tudi družbeno ekonomski stroški. Na žalost je v Sloveniji zdravstvo trenutno pod velikim pritiskom, zato me skrbi, da do celostne obravnave še nekaj časa ne bo prišlo. Tudi besedilo nove koalicijske pogodbe ukrepov na področju demence ne predvideva,« dodaja evropska poslanka.

  »Slovenija se lahko na tem področju ogromno nauči od drugih držav članic Evropske unije, v Evropi so se izoblikovali številni različni pristopi, ki zajemajo vsa področja življenja katerih se demenca dotakne. Slovenija se na številnih področjih sooča s počasnim izpolnjevanjem, celo neizpolnjevanjem zapisanih zavez, birokracija duši marsikatero področje. Od nove vlade zato pričakujem, da bo zaveze iz strateškega načrta kmalu spremenila tudi v dejanja,« je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let