Romana Tomc: Enostaven dostop do visokokakovostnih podatkov

  Objavljeno: Ponedeljek, 13.03.2023    Rubrika: Zadnje novice
  Romana Tomc 1
  Ta teden bomo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali in glasovali o harmoniziranih pravilih za pravičen dostop do podatkov in njihovo uporabo - o Zakonu o podatkih.

  V ELS uporabnika postavljamo v središče: »Posamezniki in podjetja bodo imeli več nadzora nad njihovimi podatki. Imeti morajo dostop do podatkov in ga deliti. Uporabniki in podjetja bodo lahko uporabljali podatke, ki jim trenutno niso dostopni. Uspeli smo mala in mikro podjetja izključiti iz obsega obveznosti Uredbe in tudi srednje velikim podjetjem zagotoviti zelo ugoden režim nadomestil. Ko imetnik podatkov deli podatke z MSP na zahtevo uporabnika, lahko zaračuna le dejanske stroške posredovanja teh podatkov.«

  Podatki so glavni steber evropskega digitalnega gospodarstva, podatkovno sodelovanje znotraj evropskih industrijskih sektorjev pa bo ključnega pomena za prihodnje inovacije in gospodarsko rast.

  Zakon o podatkih je ključni element širše evropske strategije, ki temelji na nedavno sprejetem zakonu o upravljanju podatkov. Z njim se je povečalo zaupanje v souporabo podatkov, poleg tega pa so se okrepili mehanizmi za njihovo večjo razpoložljivost in odpravljanje tehničnih ovir za njihovo ponovno uporabo. Zlasti industrijski podatki Evropi vse bolj izrazito prinašajo konkurenčno prednost – to konkurenčno prednost pa mora Evropa v sedanjih gospodarskih razmerah in glede na ostro mednarodno konkurenco optimizirati.
   
  Z določitvijo pravil o tem, kdo lahko dostopa in uporablja industrijske podatke, bo zakon spremenil igro za novo podatkovno gospodarstvo. Predstavlja priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Priložnost, da prispevamo k optimizaciji obstoječih poslovnih modelov in procesov, povečan razvoj novih, ustvarjanje novih vrednosti, struktur in partnerskih mrež. Z drugimi besedami, priložnost za konkurenčnost in inovativnost.
   
  Nova uredba bo uporabnikom olajšala prenos in nadzor podatkov, ki jih ustvarijo pametne naprave, kot so pametni gospodinjski aparati in tovarniški roboti. Prav tako bo spodbudila razvoj in pomagala ustvariti podatkovno agilen ekosistem z dostopom do podatkov, ki se trenutno premalo uporabljajo, na primer, 80 % industrijskih podatkov se sploh nikoli ne uporabi.
   
  Razpoložljivost podatkov o delovanju industrijske opreme bo tovarnam, kmetijam ali gradbenim podjetjem dejansko omogočila optimizacijo operativnih ciklov, proizvodnih linij in upravljanja dobavne verige, tudi na podlagi strojnega učenja. Po navedbah Komisije bi lahko z analitiko podatkov v realnem času prihranki podatkov v prometnem, gradbenem in industrijskem sektorju dosegli 20 %, prihranki za zdravstveni sektor EU, ki jih lahko zagotovi zakon o podatkih, pa bi lahko dosegli do 120 milijard evrov letno. Poleg tega naj bi zakon o podatkih do leta 2028 ustvaril 270 milijard evrov dodatnega BDP za države članice EU.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)