Romana Tomc gostja okrogle mize "Stanje in izzivi Alzheimerjeve bolezni"

  Objavljeno: Ponedeljek, 09.09.2019    Rubrika: Zadnje novice
  MT1
  Danes je v prostorih ZRC SAZU potekala okrogla miza na temo soočanja z demenco.
  Dogodek sta organizirala Spominčica - Alzheimer Slovenija in Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ.

  Na posvetu je sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je na tem področju aktivna že vse od svoje izvolitve v Evropski parlament. "Na ravni Evropskega parlamenta se o demenci ogromno pogovarjajo, številna društva in organizacije se zavzemajo za zgodnje prepoznavanje in spopadanje s to boleznijo. Interes je zares velik, kot članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, sem s to tematiko zares pogosto v stiku," je poudarila Romana Tomc. 

  Na ravni Evropske unije je demenca obravnavana kot prednostna naloga: "Evropska unija se izziva starajoče družbe in s tem povezanih bolezni, zelo dobro zaveda. To je razvidno tudi iz vse več sredstev, ki jih namenja za financiranje programov s področja sociale in upokojencev. Številne države s pomočjo teh sredstev gradijo domove za ostarele in druge kapacitete, te dopolnjujejo z usposobljenim kadrom, financirajo programe medgeneracijskega sodelovanja in tako dalje. Slovenija, po drugi strani, ima tu še ogromne rezerve."

  Za konec je dodala: "Evropska unija ponuja številne rešitve in dobre prakse. Naloga nacionalnih vlad pa je, da te prenese domov. Tako je tudi s sistemom dolgotrajne oskrbe. Zakon že več kot 10 let leži v predalu, Slovenija ga nujno potrebuje, a očitno vlada za ta, najbolj ranljiv del populacije, nima dovolj posluha."
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let