Romana Tomc: Izjava predsednika vlade dvakratno ne drži

  Objavljeno: Sreda, 03.05.2023    Rubrika: Zadnje novice
  4N7A3780 croped
  Vlada Roberta Goloba je v času draginje za upokojence naredila bore malo. Zato je še posebej neprimerno, da se predsednik vlade v prvomajski poslanici hvali na ta račun. Ne samo hvali, ampak celo trdi nekaj, kar ne drži. Pravi namreč, da je vlada poskrbela za upokojence z dvakratno valorizacijo pokojnin. Ta njegova izjava dvakratno ne drži.

  Prvič. Enkratni dodatek konec lanskega leta ni bila valorizacija.

  Decembra lani so upokojenci za dva meseca dobili dodatek. Vlada je dodatek določila v odstotku, kar je marsikoga zavedlo in je pomislil, da gre resnično za valorizacijo. Tudi predstavniki koalicije so hiteli razlagati, da gre za izredno uskladitev, čez čas so pridevnik izredna nadomestili s predčasna, ampak nobena besedna akrobatika ne spremeni dejstva, da to ni bila valorizacija kot jo pozna pokojninski sistem. Če bi res šlo za valorizacijo, potem bi ta sprememba trajno vplivala na povišanje pokojnin. To se ni zgodilo in pokojnine so januarja 2023 spet padle na prejšnjo raven.

  Drugič. Valorizacija ni zaradi skrbi vlade za upokojence, ampak zato, ker to določa zakon.

  Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da se pokojnine uskladijo enkrat letno in sicer konec februarja. Uskladitev velja tudi za nazaj, zato upokojenci dobijo poračun tudi za mesec januar. V zakonu je zapisana tudi formula usklajevanja, ki določa, da je 60 % povišanja pokojnin vezano na rast plač in 40 % na rast cen življenjskih potrebščin (inflacijo). Brez spremembe zakona vlada sama tega razmerja ne more spremeniti. Ne more enostavno reči, ker je bila lani inflacija 10,3 %, bomo pokojnine povišali za enak odstotek. Tako ne gre, vendar to ne pomeni, da ima vlada zvezane roke. Če meni, da je to utemeljeno, potem lahko predlaga poslancem, da sprejmejo izredno uskladitev ali izredne dodatke. Nič od tega aktualna vlada ni naredila. V času prejšnje vlade sta bili poleg rednih izvedeni tudi dve izredni uskladitvi, izplačanih je bilo več enkratnih dodatkov, odpravljene so bile krivice za nazaj, zvišane so bile pokojninske osnove kmetom in invalidom, sprejetih je bilo veliko zakonskih sprememb, ki so vplivale na trajno izboljšanje položaja upokojencev.
   
  Zato je samohvala predsednika vlade z dvema valorizacijama, milo rečeno, zavajanje. Prav gotovo je to zavajanje vsaj malo tudi načrtno, kajti težko je verjeti, da predsednik vlade nima pravih informacij ali se ne spomni, kaj je vlada naredila. Z vidika zaupanja ljudi v oblast to ni dobro, saj ljudje nimajo radi, da jih nekdo vleče za nos. Če pogledamo s svetlejše plati, pa bi lahko rekli, da je to vseeno bolje, kot da se pristojni motijo zato, ker ne razumejo osnovnih pojmov pokojninskega sistema. Kako naj potem takim nevednežem zaupamo reformo pokojnin?
   
  Dejstvo je, da vlada po letu dni ostaja velik dolžnik upokojencem, za katere ni naredila pravzaprav nič, medtem, ko je za druge deležnike, ki so ji pomagali priti na oblast, brez težav našla čas in denar.


  Romana Tomc
   
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)