Romana Tomc med podpisniki pisma predsedniku UEFE glede izključitve Belorusije iz prihajajočih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu

  Objavljeno: Sreda, 15.03.2023    Rubrika: Zadnje novice
  24-romana-tomc
  Več kot sto poslancev Evropskega parlamenta, med njimi tudi evropska poslanka Romana Tomc, bo na slovenskega predsednika UEFA naslovilo peticijo, da izključi Belorusijo iz prihajajočih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu. Poslanci so prepričani, da bi Lukašenkov režim izkoristil prvenstvo za propagando domačega avtoritarnega režima. Med podpisniki peticije, ki Čeferina poziva, da naj vztraja pri svoji zavezi spoštovanja človekovih pravic, je najti poslanko Romano Tomc, Milana Zvera in Ireno Jovevo. 

  Prav to dejstvo, da je beloruska reprezentanca participirala na UEFA prvenstvu bo Lukašenko in njegovi propagandisti kasneje uporabili kot dokaz, da ga mednarodna skupnost sprejema. Kot pišejo v pismu, bi bil nastop beloruske nogometne reprezentance “žalitev za vse žrtve ruske agresije v Ukrajini in za vse Beloruse, ki so bili prisiljeni pobegniti iz domovine, kot tudi za tiste, ki so v Belorusiji ostali in sedaj živijo v strahu in terorju”.

  Peticija navaja primere zlorabe človekovih pravic v Belorusiji, ki so bile uperjene tudi proti disidentskim športnikom. “Za nas je torej jasno, da nogometaši, ki so še vedno v beloruski reprezentanci, podpirajo Lukašenkov režim”.

  Podpisniki peticije pozivajo celotno organizacijo EUFA, da ta ponovno razmisli o svojem stališču glede Beloruske nogometne zveze. Peticija navaja primera zatiranja posameznikov, prepoznanih političnih zapornikov, ki so že za zapaho ali jim ta grozi. “Ti nedolžni priporniki so izpostavljeni mučenju in poniževanju, kar očitno krši njihove pravice in svoboščine. Velik del beloruske družbe zdaj živi v strahu, prestrašeni in terorizirani, ker bi lahko že majhen znak nasprotovanja režimu predsednika Aleksandra Lukašenka povzročil konec njihove kariere ali izgubo svobode,” piše v peticiji.

  Lukašenkov režim je nepretrgoma na oblasti že od leta 1994, poroča Politico, bremenijo ga EU sankcije zaradi zlorab človekovih pravic, nasilja zoper politično opozicijo in pomoči Rusiji pri izvajanju vojnih operacij v Ukrajini. Lukašenkov režim je ravno v začetku tega meseca obsodil na desetletja dolge zaporne kazni. Ta je bila izrečena zagovorniku človekovih pravic in Nobelovemu nagrajencu Alesu Bialiatskemu in opozicijski voditeljici v izgnanstvu Svetlani Tihanovski. Oba sta bila obsojena zaradi “veleizdaje” in financiranja opozicijskih protestov.

  Belorusija je bila doslej že podvržena podobnim sankcijam. V tem trenutku se beloruski športni klubi ne morejo udeleževati športnih tekmovanj v tujini. Belorusija prav tako ne more gostiti mednarodnih tekmovanj.

  Kratek čas za odločitev

  Časa za odločitev ni na pretek. Belorusija se bo, kot je načrtovano, najprej v Srbiji pomerila s Švico. Obstoječe sankcije ji namreč nalagajo, da mora zaradi vpletenosti v vojno v Ukrajini igrati domače tekme na nevtralnem terenu in v odsotnosti občinstva. Skupina I zaenkrat še vključuje Švico, Izrael, Romunijo, Kosovo in Andoro.  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)