Romana Tomc na dogodku "Stanje v Uniji: Ima EU prave prioritete?"

  Objavljeno: Sreda, 15.09.2021    Rubrika: Zadnje novice
  2
  Evropska poslanka Romana Tomc je sodelovala v pogovoru, ki sta ga organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Slovenska tiskovna agencija, z naslovom: "Stanje v Uniji: Ima EU prave prioritete?"

  Evropska poslanka je poudarila: "Predsednica Evropske komisije je v svojem nagovoru omenila številna področja, s katerimi se bo Komisija ukvarjala v prihodnjem letu, od socialnega do zdravstvenega področja, obnove gospodarstva in tako dalje. V prvi vrsti je seveda odpornost Unije na prihodnje zdravstvene krize in obnova evropskih gospodarstev – tu je Komisija že opravila veliko dela, podatki o zdravstvenem okrevanju so vzpodbudni, tudi kazalci okrevanja gospodarstva nekaterih držav članic, med njimi tudi Slovenije, so precej dobri. Prav tako je Sloveniji že na voljo tudi denar sklada za okrevanje, s katerim bo lahko obnovila svoje pandemijo pri nas niso zelo poglobile, imamo eno najmanjših dohodkovnih neenakosti v Uniji, tudi eno najnižjih brezposelnosti.
  V svojem nagovoru je predsednica Komisije sicer Slovenijo tudi posebej naslovila in sicer v kontekstu pokojninske reforme in sprejema Zakona o dolgotrajni oskrbi – napovedala je pomoč Sloveniji pri uveljavljanju Zakona, ki je trenutno obravnavi v Državnem zboru Republike Slovenije. Reforme pokojninskih sistemov sicer čakajo številne države članice, gre za širši okvir skrbi za starejše v okviru hitrim demografskih sprememb, katerim smo priča.
  Področju sociale bi sicer lahko Von der Leyen v svojem nagovoru namenila več pozornosti, saj gre za zelo pomembno in široko področje. Seveda pa nas čaka mnogo izzivov tudi na drugih področjih, od vprašanja enotne zunanje politike, migracij, zelenega prehoda in tako dalje."
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)