Romana Tomc na Nova24TV: Aktualno iz plenarnega zasedanja

  Objavljeno: Četrtek, 21.01.2021    Rubrika: Zadnje novice
  1
  Evropska poslanka Romana Tomc je v včerajšnji Temi dneva spregovorila o aktualnem dogajanju na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Osrednje teme zasedanja so strategija cepljenja za EU, odnosi z ZDA ob prisegi novega predsednika in prioritete portugalskega predsedstva Svetu EU.

  Poslanka je poudarila, da varno in učinkovito cepivo predstavlja naš trajni izhod iz pandemije in pozvala vse Evropejce, naj ne verjamejo dezinformacijam in populizmu, temveč naj se cepijo, saj s tem ne zavarujejo le sebe, ampak tudi vse ostale. Cepljenje nikakor ne bo obvezno, je poudarila, so pa nekatere države že napovedale uvedbo tako imenovanih cepilnih potnih listov. Ti bodo najbrž prej ali slej postali realnost, brez potrdila o cepljenju bo gibanje znotraj EU ter izven precej oteženo. To bo verjetno prepričalo tudi tiste, ki danes cepljenju nasprotujejo.

  V ZDA je prav včeraj prisegel nov ameriški predsednik, Joe Biden. Voditelji Evropske unije so optimistično pozdravili njegovo prisego, veselijo se sodelovanja med EU in ZDA. Joe Biden na prvi vtis deluje zelo povezovalno in sodelovalno, kar je za Evropsko unijo dober znak. Trump z Evropo ni sodeloval najbolje, preklical je tudi članstvo in sodelovanje ZDA v nekaterih svetovnih organizacijah in sporazumih.

  Je pa poslanka ob tem opozorila na izziv, s katerim se morata soočiti obe strani, tako ZDA, kot EU. Nedavno dogajanje v povezavi z ukinitvijo računov Donalda Trumpa na družbenih omrežjih je zaskrbljujoče. Seveda vsi obsojamo nasilje, ki se je zgodilo v Beli hiši, s katerim so njegovi privrženci izražali svoje mnenje. Vendar si podjetja, ki urejajo socialna omrežja, blokade ne bi smela privoščiti. Gre za utišanje javne razprave, kršitev svobode govora, o kateri odločajo multinacionalke, ne pa sodišča, ki bi morala biti pristojna za tovrstne zadeve. Upam, da bodo ZDA sodelovala z Evropo pri regulaciji njihovega delovanja, omejitvi njihove moči, saj je ta moč očitno nad predsedniki in vladami. Velika tehnološka podjetja potrebujejo jasna pravila - služiti morajo družbi, ne obratno. EU in ZDA se na tem področju soočata z enakimi problemi.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let