Romana Tomc na Nova24TV: Končni dogovor o večletnem finančnem okviru potrebujemo čimprej!

  Objavljeno: Četrtek, 12.11.2020    Rubrika: Zadnje novice
  Screenshot_20201112_091918_com.facebook.orca
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila včeraj gostja pogovorne oddaje Tema dneva na Nova 24TV. Osrednja tema pogovora je bil politični dogovor o finančnem svežnju za obnovo po pandemiji. Največje politične skupine v Evropskem parlamentu so dogovor, ki so ga v tem tednu dosegli pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije, pozdravile. Dogovor je po besedah mnogih velik uspeh za državljane EU, ki se spopadajo z aktualnimi izzivi.

  Dogovor, ki ga morajo dokončno potrditi še Evropski parlament na eni in države članice na drugi strani, vključuje večletni finačni okvir 2021-2017 in sklad za okrevanje. Sveženj je vreden 1824 milijard evrov. Pogajalca Evropske ljudske stranke sta poudarila, da je bil res skrajni čas za sprejetje dogovora, saj mora EU v teh težkih časih ukrepati hitro: “Zelo pomembno je, da denar čimprej pride do držav članic, saj ga te zares nujno potrebujejo za reševanje zdravstvene, gospodarske in prihajajoče socialne krize. To, kar je bilo dogovorjeno, je resnično velik korak, ki gre v pravo smer. Gre za kompromis med obema stranema, ki sta pred pričetkom pogajanj imeli zelo različna stališča. Obe strani sta morali nekoliko popustiti, približati svoja stališča, zato danes ocenjujem, da gre za kompromis, ki je sprejemljiv. Je pa za tem kompromisom kup podrobnosti, ki jih je še potrebno proučiti. Pred glasovanjem v Evropskem parlamentu bom to seveda naredila. Pomembno je da vemo, o čem odločamo in da za svojimi odločitvami stojimo,” dodaja Romana Tomc.

  Kljub kompromisu pa so nekatere države že napovedale svoje nestrinjanje s predlogom: “Gre za res kompleksen skupek dokumentov, ki ga morajo pregledati tudi nacionalni parlamenti. Gre za večletni finanči okvir, pa za sveženj za obnovo, veliko pa se govori tudi o pogojevanju prejemanja evropskih sredstev z vladavino prava. Zelo pomemben del svežnja bo tudi odločitev o tako imenovanih lastnih virih. Evropska komisija se bo morala namreč zadolžiti na tujih trgih, za kar pa potrebuje tudi več lastnih sredstev. Za ta pa potrebuje kar 100% soglasje vseh držav članic. Če ena stvar v nizu teh skupnih odločitev pade, če eden izmed parlamentov EU povečanja lastnih virov ne potrdi, pade cela zgodba. Kompromisi, ki se sedaj sklepajo, so torej zelo pomembni, nujno potrebno je najti nek skupni jezik. Denar, ki je na mizi, je za države članice res zelo pomemben,” je jasna poslanka.

  Pogojevanje prejemanja sredstev z vladavino prava je kamen spotike za nekatere države: “Mi se vladavine prava ne bojimo, seveda jo zagovarjamo in se zanjo borimo. Na to ves čas opozarjamo. Je pa zelo težko sprejeti dejstvo, da bi bila odločitev o tem, ali v neki državi vladavina prava obstaja ali ne, odvisna od nekih političnih okoliščin, ki prevladajo v neki instituciji. Ko bo prišlo do ocenjevanja vladavine prava v posameznih državah, si želimo, da se to ocenjuje na podlagi kriterijev in meril, ki so enaki za vse države, ne na podlagi neke subjektivne presoje.”

  Boj s koronakrizo še ni končan, države bodo potrebovale ogromno denarja za zaščito državljanov in obnovo gospodarstev: “Slovenija je bila v pogajanjih za svoj del sredstev zelo uspešna in sama menim, da bo lahko s prejetimi sredstvi pokrila res velik del dosedanjih in tudi prihodnjih ukrepov proti-korona paketov. Naša vlada dela dobro, ukrepi gredo vse bolj usmerjeno v pomoč posameznih segmentov in tudi ljudje, ki bodo v težkem socialnem položaju, bodo dobili ustrezno pomoč,” je za konec poudarila Romana Tomc.
   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let