Romana Tomc na Nova24TV: O Sloveniji v EU

  Objavljeno: Sreda, 10.03.2021    Rubrika: Zadnje novice
  Screenshot_1
  Evropska poslanka Romana Tomc in voditelj Aleksander Rant sta v oddaji Aktualno na Nova24TV razpravljala o aktualnem dogajanju na evropskem parketu in temah, o katerih se pogovarjajo tudi poslanci na tokratnem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

  V začetku sta se dotaknila izzivov, s katerimi se Evropska komisija sooča pri dobavi cepiva za Evropejke in Evropejce: “Pri tako velikem projektu, kot je razvoj in proizvodnja cepiva proti Covid19, seveda ne gre brez težav. Izzivi so ogromni, ti s seboj prinesejo zaplete, ki pa jih Evropska komisija zaenkrat uspešno rešuje. Pri sklepanju pogodb z dobavitelji je prišlo do nekaterih napak, ki jih ti zdaj izkoriščajo za izvažanje cepiva izven Evrope. Vendar pa je Komisija ukrepala in izvoz omejila, v kolikor podjetja še vedno ne bodo spoštovala pogodb, ga lahko celo prepove,” je jasna evropska poslanka in nadaljevala: “Vsi si želimo, da čimprej dosežemo čim višjo precepljenost, vendar ne smemo prehitevati dogodkov. Agencija za zdravila EMA mora opraviti svoje delo, preveriti vse stroge preizkuse, da bo končno cepivo varno.” V Bruslju potekajo tudi razprave v zvezi s t.i. cepilnimi potnimi listi, oziroma potrdili, s katerimi bomo Evropejci lahko nemoteno potovali znotraj Evropske unije. Potrdila bodo verjetno prej ali slej postala realnost.

  Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je potekala tudi razprava o vplivu nekaterih evropskih vlad na medije in medijsko svobodo. Podobna razprava je potekala tudi na eni delovnih skupin odbora LIBE v Evropskem parlamentu: “Žalosti me, da se notranjepolitične razprave seli na evropski parket. A Slovenija se tu ni znašla po naključju. V družbi Madžarske in Poljske se je Slovenija znašla zaradi pobud evropskih socialistov in poslancev stranke Renew, predvsem njihovih slovenskih predstavnikov,” je poudarila poslanka. “Veliko je govora o svobodi medijev, o poseganju v delovanje medijev, slišati je veliko floskul. Veliko stvari se ne pove v celoti, temveč le v delih. Ljudje ne slišijo celotne zgodbe. Tako je tudi v primeru STA. V Bruslju je slišati, kako vlade ne želi financirati STA, nihče pa ne pove, kako se je zgodba začela – vlada ima kot plačnik vendar pravico videti, kam se steka njen denar? V primeru STA ji direktor tega ne omogoči,” je povedala Romana Tomc in nadaljevala: “Zato me veseli, da bo konec marca tudi Vlada Republike Slovenije dobila svojo priložnost in povedati svojo plat zgodbe. Evropskim poslancem, ki zdaj o tem razpravljajo s pomočjo plonk listkov predstaviti dejansko stanje. Žalosti me, da se o Sloveniji v Bruslju razpravlja na ta način. S tem propadla koalicija KUL, ki jih doma vlade ne uspe spodkopati, v tujini blati ime Slovenije.”

  V zvezi z razpravo na delovni skupini odbora LIBE je poslanka dodala: “Od nekoga, ki so ga polna usta preglednosti, transparentnosti, pravičnost, bi pričakovala precej drugačno delovanje. Organizacija sestanka je potekala zelo ne-transparentno, avtoritativno s strani predsednice delovne skupine, ki prihaja iz stranke Renew. Kot slovenska poslanka nisem bila upravičena do vpogleda v interno gradivo, ki so ga pripravili o stanju v Sloveniji. Nisem imela informacije o vabljenih gostih, preko RTV smo izvedeli za imena, ki so jih povabili. Ko sem zahtevala pojasnila, ni dvigovala telefona,” in nadaljevala: “Veseli me, da smo dosegli vsaj to, da je bil sestanek javno predvajan. Zgrožena sem bila nad nekaterimi izjavami, celo lažmi, ki so jih izrekli gostje, predvsem nasprotniki slovenske vlade. Kaj bi šele govorili, če bi bil sestanek tajen? Poslanci, ki so na dogodku sodelovali, na žalost ne vedo, da so to laži. Ne poznajo ozadja. Zato se veselimo novega sestanka skupine, ko bo svojo plat lahko predstavila tudi Vlada Republike Slovenije. Predvsem pa se veselimo obiska strokovne skupine v Sloveniji, ko se bodo odkrila dejstva in dejansko stanje. Presenečeni bodo, da to ni takšno, kot jim je bilo predstavljeno.”

  Za konec oddaje se je poslanka dotaknila tudi predsedovanja Slovenije Evropski uniji: “Slovenija bo čez nekaj mesecev predsedovala Evropski uniji. Verjamem da bo, kot prvo, tudi to predsedovanje uspešno. To verjamejo tudi drugi Evropski voditelji. Sloveniji zaupajo, nihče se našega predsedovanja ne boji, kot trdijo predstavniki opozicije. Ne samo, da bo Slovenija, z Janezom Janšo na čelu, predsedovala EU, predsednik vlade bo tudi sopredsedujoč konferenci o prihodnosti Evropske unije, velikem projektu treh evropskih institucij, ki bo potekalo prav v času našega predsedovanja. To levico boli. Bolijo jih tudi dejstva, ki kažejo, da je zaupanje Sloveniji veliko. Ki nam napovedujejo hiter izhod iz krize, manjši padec BDP od povprečja EU, nižjo brezposelnost. Slovenija ima dobre napovedi. Ljudje se tega morajo zavedati. Ni vse tako črno, kot ji predstavljajo naši mediji.”

  V kolikor ste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate na priloženem posnetku: 
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)