Romana Tomc na Odboru IMCO o Politiki konkurence

  Objavljeno: Sreda, 25.01.2023    Rubrika: Zadnje novice
  32-romana-tomc
  Na Odboru IMCO za notranji trg in varstvo potrošnikov je včeraj potekala razprava o Politiki konkurence, letnem poročilu za preteklo leto.
   
  Politika konkurence igra na notranjem trgu ključno vlogo pri zagotavljanju učinkovite konkurence za spodbujanje inovacij, ustvarjanja delovnih mest, rasti, konkurenčnosti in podjetništva, razvoju novih tehnologij, zagotavljanju večje izbire in poštenih cen za potrošnike, hkrati pa tudi izboljšuje odpornost enotnega trga. Pomembno je, da politika ustrezno upošteva nove izzive, s katerimi se sooča Unija in se nanje odziva.
   
  Sama pri pripravi mnenja sodelujem v imenu Evropske ljudske stranke. V svojem nagovoru sem izpostavila nekaj ključnih točk, osredotočila pa sem se predvsem na vlogo malih in srednjih podjetij v Evropi.
   
  Upoštevanje njihovih potreb v politiki konkurence, predvsem v luči naraščajočih cen energije je izjemno pomembno. Pravilna uporaba okvira za začasno krizo mora biti ena od prednostnih nalog, da pomagamo podjetjem, ki so v tej spremenjenih pogojih najbolj na udaru.
   
  V zvezi s tem sem opozorila tudi na dejstvo, da je odprava omejitev državne pomoči zaradi krize COVID-19 in vojne v Ukrajini privedla do neenakih konkurenčnih pogojev za nekatere industrijske panoge na enotnem trgu. Soočamo se z velikimi razlikami v višinah energetskih subvencij, ki jih zagotavljajo države članice kot odgovor na naraščajoče cene energije. Bistveno je, da države članice zagotovijo pomoč za stroške energije v vseh sektorjih, ki jih je prizadela kriza.
   
   
   
   
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)