Romana Tomc na posvetu "Primorska po krizi Covid-19"

  Objavljeno: Petek, 05.06.2020    Rubrika: Zadnje novice
  romana
  Evropska poslanka Romana Tomc je danes v Državnem svetu Republike Slovenija sodelovala na posvetu "Primorska po krizi Covid-19, sodelovanje pri oblikovanju in izvedbi ukrepov"

  V svojem nagovoru, v katerem je predstavila vidik sprejemanja ukrepov v Bruslju ter sprejemanje proti-korona ukrepov na ravni Vlade Republike Slovenije, je poudarila, da so tako v Bruslju, kot v Ljubljani, nalogo opravili dobro: "Kljub prvotnim težavam, s katerimi se je soočila Evropska komisija, ki na krizo ni bila pripravljena, je svojo nalogo opravila dobro. Od zrahljanih ukrepov za pridobitev državnih pomoči, preusmeritev sredstev iz različnih skladov, preoblikovanega večletnega finančnega načrta v podporo gospodarstvu, vse do novega Sklada za okrevanje, iz katerega bo na voljo še dodatnih 750 milijard evrov. Evropska unija je bila pri pripravi ukrepov zares radodarna," poudarja evropska poslanka.

  Sodelujoči so kot enega večjih izzivov poudarili odpiranje meja med Slovenijo in sosednjimi državami. "Vlada Republike Slovenije je v dveh mesecih pripravila tri proti-korona pakete, s katerimi je želela pomagati vsem, tako posameznikom, kot slovenskim podjetnikom, tudi v turizmu," poudarja Romana Tomc. "Na žalost pa odpiranje mej ni enostranska odločitev. Meje s tremi sosednjimi državami so se že odprle, pogovori z Italijo še potekajo. Verjamem, da bosta državi kmalu dosegli dogovor," dodaja.

  Predstavniki podjetništva so na posvetu poudarili, da so z ukrepi Vlade Republike Slovenije zadovoljni: "Veseli me, da so ti ukrepi prišli do ljudi. Čaka pa nas težka jesen. Na voljo vam je res ogromno denarja, upam, da ga boste uspešno izkoristili. Naj se sliši še tako klišejsko, le skupaj se bomo lahko uspešno spopadli s krizo, ki prihaja. Le pripravljenost za sodelovanje bo dala prave rezultate, tako za ljudi, kot za gospodarstvo," je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let