Romana Tomc na predvolilnem soočenju mreže Moji mediji in televizije IDEA

  Objavljeno: Torek, 04.06.2024    Rubrika: Zadnje novice
  soočenje idea
  Kandidatka za evropsko poslanko in nosilka liste SDS Romana Tomc je sodelovala na predvolilnem soočenju, ki ga je pripravila mreža Moji mediji in televizija IDEA - Danes za evropski jutri. Soočile so stranka SDS, NSi, ki jo je zastopal Matej Tonin, SD (Matjaž Nemec), Vesna (Vladimir Prebilič) in Irena Joveva (Svoboda).
   
  Ob vprašanju o podnebnih spremembah je nosilka liste SDS poudarila, da v stranki ne napsrotujejo ukrepom, ki bodo prispevali k temu, da je naš planet manj onesnažen, vendar pa moramo vse ukrepe, ki jih sprejmemo na tem področju sprejemati preudarno in razumno.

  Kar se tiče kmetijstva, je poudarila, da ukrepi, ki jih je v tem mandatu sprejela leva večina za zagotovitev zelenega prehoda, so najbolj škodovali kmetom. Le ti so bili namreč prvi na cestah, ki so protestirali proti temu nesmislu, saj so se počutili ogrožene. Poudarila je, da Slovenska demokratska stranka podpira kmeta. "Vse lepo o zelenem prehodu, vendar kdo bo plačal ta zeleni prehod? Ljudje ga bodo plačali tako, da bodo dobili višje davke, da bodo njihovi zneski na položnicah višji." je še dodala.
  Pri vprašanju o Palestini je dejala, da le ta nima demokratičnega vodstva ter, da v Palestini vodi vse, kar se tam dogaja, teroristični Hamas. "Priznanje Palestine pomeni nagrado terorizmu, ki ga postavljamo ob bok demokratično izvoljeni vladi," je še dodala.
   
  Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da Slovenija krvavo pottrebuje delovno silo, ki pa bi jo lahko pridobili z migracijami je izpostavila dejstvo, da moramo najprej ločiti legalne od ilegalnih migracij: "Imamo dve kategorije migrantov, legalni in ilegalni in jaz nimam nič proti temu, da recimo avstrijske medicinske sestre migrirajo legalno v Slovenijo, kjer bodo takoj našle zaposlitev. Po drugi strani pa seveda govorimo o tem, da imamo ničelno toleranco do illegalnih migrantov, ki želijo vstopiti v Evropo."
   
  Ob vprašanju kako zaščititi ljudi pred sovražnim govorm in lažnimi novicami je Tomčeva dejala, da je zelo tanka linija med svobodo govora in zatiranjem govora, še posebej na spletnih platformah. Omenila je, da v Sloveniji obstajajo skupine, ki naj bi predstavljale t.i. moralno policijo, ki imajo različen pristop do različnih vsebin. Izpostavila je, da morajo biti tudi politiki tisti, ki pazijokako in kaj govorijo, pri tem pa izpostavila, da je tudi sedanji predsednik vlade zmerjal prejšnjo vlado s fašisti, govori o čistkah na policiji in RTV Slovenija kar spada tudi v sovražni  govor. "Jaz mislim, da je to tisti signal, ki ne bi smel biti nikoli posredovan ljudstvu."
   
  Ko je beseda nanesla na širitev EU v Bosno in Hercegovino pa je izpostavila, da postaja Evropa močnejša ter, da je stranka SDS naklonjena vstopu le te v EU, vendar pa so postavljeni tudi pogoji, ki jih mora izpolniti vsaka izmed držav, ki želi vstopiti v Unijo. "Pred seboj imajo še kar nekaj dela, na ključnih področjih. Se pa veselimo, ko slišimo, da je napredek v BiH dober". Pudarila je še, da upa, da se pogoji čimprej izpolnijo tudi v drugih državah Balkana, da se lahko evropa razširi tudi tja, saj "če se ne bo Evropa širila na Balkan, se bo tja kdo drug" je še dodala.
   
  Ob vprašanju katere reforme bi predlagala za spodbujanje investicij, je izpostavila, da Evropska unija preveč regulira, drugi pa inovirajo. Levica v Evropskem parlamentu glasuje za še več kazni in prepovedi, ELS pa glasuje zato, da bi vlagali več v inovacije. Kot primer, kar dela levica pa je podala delo poslancev v sedanji Vladi v Sloveniji.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)