Romana Tomc na prvem radijskem soočenju na Radiu Slovenija 1

  Objavljeno: Ponedeljek, 13.05.2019    Rubrika: Zadnje novice
  IMG_6335
   
  Romana Tomc je sodelovala na prvem radijskem soočenju na Radiu Slovenija 1, v oddaji Studio ob 17-ih. Kandidati za evropske poslance so govorili o socialnih temah.
   
  Novinarka je poslance najprej vprašala, če se jim zdi delo, ki so ga opravili zadostno, ali bi lahko naredili več, tudi s skupnim nastopom. Vprašanje se je nanašalo na število amandmajev, ki so jih tekom mandata vložili poslanci. Romana Tomc je odgovorila, da so opravili svoje delo zelo korektno, vložili so kar veliko število amandmajev, večinoma se med seboj povezujejo s poslanci iste politične skupine. Dodala je, da so evropski poslanci iz Slovenije večkrat stopili skupaj, ko je šlo za jasen slovenski interes. Najbrž bi se to zgodilo še večkrat, če bi vedeli, kaj to je, saj od vlade iz Slovenije tega impulza pravzaprav niso nikoli dobili.
   
  Pri razpravi o davkih je Romana Tomc povedala, da je bila v preteklem mandatu članica Odbora za finance, ki se ukvarja tudi z davki. Na tem področju je bilo ogromno narejenega, predvsem na izmenjavi podatkov, tako da sedaj davčne uprave v posameznih državah avtomatično pridobivajo podatke. Nikoli nismo govorili o enotni davčni stopnji, ampak se ves čas pogovarjamo o enotni davčni osnovi, to je velika razlika, ki ju kolegi ne ločujejo. POleg tega pa je še opozorila na ločenvanje med obdavčitvijo, pravičnao obdavčitvijo in skrivanjem pred plačevanjem davkov v davčnih oazah. Vsi si prizadevamo za to, da bo obdavčitev pravična in da bodo tisti, ki skrivajo davke v davčnih oazah, pravično kaznovani.
   
  Pri vprašanju o minimalni plači je, ki se v Evropski uniji zelo razlikuje, je Romana Tomc povedala, da zagovarja princip minimalne place, vendar v relativnem smislu oz samo kot obveznost, da vse države članice minimalno plačo določijo, da imajo ta institut minimalne plače, medtem ko v nobenem primeru ne bi mogli določati njene višine, ker je seveda kupna moč po različnih državah različna. “Jaz sem zelo vesela, da je naša komisarka za zaposlovanje in delo, ki prihaja iz evropske ljudske stranke opravila res odlično delo v tem mandatu. In je predlagala tudi direktivo o napotenih delavcih, s katero se uravnavajo pravice vseh tistih, ki gredo na delo v tujino. Ustanovili smo tudi evropsko agencijo za delo, ki bo nadzirala, kako se pravice delavcev uresničujejo po posameznih državah. Na žalost pa je v vodo padel sistem koordinacije socialne varnosti, saj poročevalec iz vrst socialistov ni pripravil ustreznega poročila. Zdi se mi zelo škoda, da se je to zgodilo, upam, da bomo v naslednjem mandatu to napako popravili.”
   
  Na soočenju so govorili tudi o uvedbi indeksacije otroških dodatkov s strani Avstrije, s katero je bilo že oškodovanih 10000 slovenskih otrok. Romana Tomc: “To je pa ravno moje področje, glede na to da sem jaz spodbudila Evropsko komisijo, da je uvedla postopek proti Avstriji, ker je Avstrija sprejela zakon, diskriminatoren do slovenskih državljanov in državljank, ki delajo v Avstriji, do njihovih otrok. Proti Avstriji je danes uveden postopek, opomin in seveda v razmerah, kakršne so v zakonodajnem okolju kakršno velja, je to popolnoma nesprejemljivo. Če slovenski zaposleni plačujejo enake prispevke v avstrijski proračun potem morajo dobiti tudi enake pravice.
   
  Naslednje vprašanje je bilo, kako in na čigav račun priti do dostojnih pokojnin in večje zaščite starejših, če ne na račun delovno aktivne populacije. Romana Tomc je povedala, da se zavzema za to, da bi se več v vseh evropskih institucijah in evropskem parlamentu pogovarjali tudi o vprašanju dostojnih pokojnin v vseh državah članicah. “Če se lahko pogovarjamo o premikanju ure in podobnih vprašanjih potem jaz mislim, da se moramo resno pogovarjati o vprašanjih, ki težijo vse države članice in vprašanje dostojnih pokojnin je vprašanje vseh. V Sloveniji je pa še posebej pereče. Seveda si lahko tukaj pomagamo na več načinov, na eni strani z ustrezno zakonodajo in z nekimi minimalnimi standardi in EU priporočili. Na drugi strani pa seveda tudi z znatno količino evropskega denarja. V preteklem obdobju smo imeli eno zelo uspešno shemo, pomoči mladim, proti brezposelnostim mladim. Zakaj torej ne bi imeli, tako kot imamo garancijsko shemo za mlade, tudi garancijsko shemo za starejše. Vse to je izvedljivo, če bomo starejše postavili v ospredje naših odločitev.
   
  Romana Tomc se je odzvala tudi na idejo o enotni evropski pogodbi za delo, ki jo je omenila Tanja Fajon. “Jaz mislim, da je pogodba zgolj pravno formalni akt s katerim podpišeš neko pogodbo z delodajalcem in nima nobene neposredne povezave s tem, koliko je tvoje delo plačano in predvsem koliko davkov in prispevkov se od tega plačuje. Zato mislim, da bi bilo bolj modro da razmišljamo o tem, da izenačimo najprej usmeritve glede obdavčitve in glede tega koliko prispevkov se od tega plačuje za vse vrste dela. In ne glede na to, kakšno podobo ima kdo, pod kakšnim okriljem deluje bi morali biti davki in prispevki enaki.” Odgovorila je tudi predstavniku Levice, Luki Mescu: “Seveda je treba jemati obremenitev plač celovito. Namreč ne plačujemo od plač samo davkov ampak tudi prispevke in to je tisto kar mori in kar zvišuje obremenitev plač v Sloveniji.”
   
  Na očitke, kakšno je stanje v EU na področju dela, ko naj bi imeli konzervativci že več let vladavino, je Romana Tomc povedala, da je od 28 vlad v EU, na oblasti 9 vlad, ki sodijo v politično skupino Evropske ljudske stranke. In opozorila, da glede na to, da je področje sociale le delno v pristojnosti evropskih institucij, nima velikega pomena, kdo te institucije vodi. “Predvsem pa želim opozorit, da bi bile pravice delavcev bolj zaščitene, če bi plačevali primerne davke in primerne socialne prispevke za vse. Oblika njihove pogodbe pa pri tem ni tako zelo pomembna.
   
  Slovenijo čaka leta 2021 predsedovanje Evropski uniji, napovedali so, da se bodo zgledovali po uspešnem konceptu vodenja v času vlade Janeza Janše leta 2008. Na vprašanje, ali jim bodo pri SDS svetovali, če jih zaprosijo, je Romana Tomc odgovorila, da z veseljem, saj jim je všeč, da jim je predsedovanje v času Janševe vlade ostalo v spominu kot eno najboljših predsedovanj novih držav članic.
  Na vprašanje o povezovanju v Evropskem parlamentu po volitvah, je Romana Tomc dejala: “Počakajmo najprej volitve pa bomo videli kaj bodo volitve prinesle, meni je zelo žal, da prihaja do teh sporov. Jaz mislim, da so v veliki meri spodbujeni tudi od zunaj. Ti spori nam prav gotovo ne prinašajo nobene koristi. Ampak, ko bodo volitve mimo, bomo videli, s kom in kako se bomo povezovali. Namreč želim, da evropski parlament zavzamejo desno sredinske sile in v povezavi z levo sredinskimi silami oblikujemo zelo močno koalicijo. S to koalicijo bomo lahko vodili evropsko politiko.
   
  O možnosti, da SDS zapusti poslansko skupino Evropske ljudske stranke, je rekla, da je v tem trenutku je prezgodaj o čemer koli govoriti. “Bomo videli kako se bodo stvari razpletle in potem se bomo seveda odločili. Velikokrat se je že izkazalo, tako je bilo tudi pri nedavnem sporu, ko smo našli skupni jezik da se razburjamo na zalogo. Počakajmo kaj bo prinesel 26.5. in potem bomo sprejeli odločitev naprej.
   
  Tanja Fajon je Romani Tomc postavila vprašanje o davkih. “Zagovarjam enotno davčno osnovo in transparentno izmenjavo podatkov na davčnem področju. V načelu pa sem vedno proti uvajanju novih davkov, kajti novi davki ponavadi pomenijo, vsaj kadar gre za tako velika podjetja, kot jih vi omenjate, da ta podjetja potem prevalijo davke z višjimi cenami na uporabnike. To se pravi, bi plačevali mi vsi.
   
   
   
  « Nazaj na seznam

  510,284.430
  Prebivalcev v EU

  4,017.000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  20,908.000
  Število brezposelnih EU (28 2016)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2015

  11 %
  Prebivalci med 15 in 24 let

  19 %
  Prebivalci nad 65 let