Romana Tomc na Radiu Maribor

  Objavljeno: Četrtek, 19.03.2020    Rubrika: Zadnje novice
  4N7A4208
  Evropska poslanka Romana Tomc je bila gostja oddaje Evrotribuna na Radiu Maribor.

  Z novinarjem, Stanislavom Kocutarjem, sta se pogovarjala o domačem dogajanju okrog širjenja novega koronavirua in odziva Evropske unije. Romana Tomc je opozorila, da je bil odziv Unije pozen in da državam članicam ni ostalo drugega, kot da so sprejele lastne ukrepe. Zato, po besedah poslanke, kritika Evropske komisije v tem primeru bi bila primerna. Tudi odziv Slovenije bi moral biti od samega začetka bolj odločen, politična kriza je prišla v neprimernem trenutku. A vlada Janeza Janše, ki je ukrepe predlagala že pred dejanskim nastopom mandata, je takoj po prisegi začela sprejemati ukrepe, ki nam bodo pomagali pri zajezitvi virusa. 
  Evropska komisija se je nato odzvala in že sprejela ukrepe, ki bodo državam pomagale tako pri boju za zajezitev širjenja virusa, kot tudi pri odpravi posledic. Pomembna je solidarnost med državami, le s skupnimi močmi bomo to krizo prebrodili. A ni je gospodarske škode, poudarja Romana Tomc, ki bila tako velika, kot je škoda, ki se meri v izgubljenem zdravju in življenju: "Najprej moramo poskrbeti za zdravje, nato pa se spopasti z ekonomskimi učinki, ki bodo močno vplivali na naša življenja."

  Velika kriza pa se odvija tudi na meji med Grčijo in Turčijo. Situacija je sicer trenutno, vsaj medijsko, nekoliko v ozadju. A dogajanje je resno, Erdogan grozi z valom migrantov, ki jih bo, v kolikor mu Unija ne nameni več denarja, poslal proti Evropi. Grčija te ljudi že danes težko zadržuje na meji, zato ji Komisija namenja tako finančno, kot fizično okrepitev za varovanje zunanje meje. A tu gre le za sprotno reševanje težave. Potrebujemo celovito rešitev, nova pravila migrantske in azilne politike.

  Evropska unija v tem obdobju sprejema tudi nov 7 letni proračun. Ta pomeni usmeritev, v kaj se bo vlagalo v prihodnjih 7 letih. Za Slovenijo je od evropskih skladov zelo pomemben kohezijski sklad, namenjem manj razvitim državam, za vlaganje v infrastukturo in tako dalje. Slovenija je imela od tega sklada v preteklosti veliko, je pa sedaj na ravni Unije padla odločitev, da se v ta sklad ne nameni več toliko sredstev, kot do sedaj. To za Slovenijo ni dobra popotnica. A Evropska unija denar vlaga v druge prioritete, kot je Zeleni dogovor. Tudi na tem področju bo Evropska unija državam članicam pomagala pri prilagoditvah. Pomemben vpliv ima tudi odhod Velike Britanije, ki je bila vplačnica v evropski proračun, kar pomeni, da je v proračun več vlagala, kot iz njega prejemala. Odhod neto vplačnice pomeni, da bodo morale druge države prispevati več. To, jasno, marsikateri državi ni všeč. 

  V nadaljevanju sta se z novinarjem sta se dotaknila tudi demografije, resnega vprašanja prihodnosti Evropske unije: "Prebivalstvo se stara, Evropa se stara, vprašanje je, kako bomo ekonomijo in gospodarstvo prilagodili temu izzivu. Slika demografije, ki jo ima Evropska unija pred seboj, zbuja velik dvom, kako bomo stanje, ki ga imamo danes v Evropi, sploh vzdrževali. Potrebno je ukrepati takoj, da je bo čez nekaj let prepozno. Demografska, pokojninska politika so politike, ki jih ni mogoče spremeniti čez noč. Zato mormo ukrepati že danes! V novi Evropski komisiji imamo novo komisarko za demografijo, prav tako v Evropskem parlamentu predsednujem novi medskupini, ustanovljeni prav z namenom reševanja vprašanja demografije."
  Dodaten izziv pa državam članicam predstavlja tudi beg možganov: "Prav je, da mladi študirajo v tujini, da si v tujini pridobivajo delovne izkušnje. A Slovenija mora narediti vse, da te uspešne mlade privabi nazaj domov. Kako bo to storila? Ponuditi jim mora boljše razmere za življenje, kot jih imajo v tujini. Beg možganov je potrebno spremeniti v kroženje možganov."

  Za konec sta spregovorila o ciljih poslanke v tem mandatu: "Demografija, oskrbovanje starostnikov, sistem dolgotrajne oskrbe, kako narediti evropski in slovenski sistem bolj vzdržen, bodo zagotovo moja prioriteta. Poleg tega bi želela več sodelovanja, izmenjave dobrih praks, ki bi jih želela prenesti v Slovenijo. To je možno le z dobro interakcijo z domačo vlado, ki je bila do sedaj nekoliko zadržana. Upam, da bom lahko z novo vlado sodelovala tako, da bomo v Sloveniji učinke evropskih politik dejansko občutili in jih izkoristili, kolikor se da. Dobre prakse, za katere se zanimajo iz tujine, pa imamo tudi v Sloveniji. Tudi te bom z veseljem posredovala naprej."

  Oddajo si lahko poslušate na spodnji povezavi: 
  https://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-tribuna/174679571
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let