Romana Tomc: Nespretna zunanja politika je Sloveniji v preteklosti že prevečkrat škodovala

  Objavljeno: Torek, 22.10.2019    Rubrika: Zadnje novice
  2047
  V nadaljevanju objavljamo komentar evropske poslanke Romane Tomc glede odločitve Evropske komisije o vstopu Hrvaške v Schengen:

  "Tako Hrvaška kot ostale države so morale pred vstopom v schengen izpolnjevati vse potrebne pogoje. Izpolnjevanje pogojev je preverjala Evropska komisija, od katere pričakujem, da je bila v svoji oceni nepristranska in strokovna.
   
  Ne glede na to, pa odločitev Komisije ni končna odločitev. Končno odločitev o tem, ali Hrvaška lahko vstopi v schengen, bodo sprejele države članice Evropske unije s soglasjem. To pomeni, da ima predsednik vlade Marjan Šarec možnost, da Hrvaški prepreči vstop v schengen, če meni, da za to obstajajo razlogi in da je to v korist Slovenije. V vsakem primeru je to politična odločitev in zanjo vlada prevzema tudi politično odgovornost. 

  Ob tem bi rada še enkrat opomnila, da se o teh zelo občutljivih mednarodnih vprašanjih čim manj pogovarjamo in obtožujemo prek medijev, saj je Slovenija zaradi nespretne zunanje politike v preteklosti že prevečkrat utrpela škodljive posledice."


  Foto: iStock
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Prebivalcev v EU

  2734000
  Mladih brezposelnih med 15 in 24 let

  13984000
  Število brezposelnih EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma 2020

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU

  20% %
  Prebivalci nad 65 let