Romana Tomc o Aktu o medijski svobodi

  Objavljeno: Torek, 12.03.2024    Rubrika: Zadnje novice
  Shotcut_00_00_12_440
  Evropska poslanka Romana Tomc, je ta teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nagovorila navzoče in predvsem Komisarko Jourovo glede novega akta o medijski svobodi. Poslanka je po nagovoru v dvorani podala naslednjo izjavo:

  Žal mi je, da Medijskega akta nisem mogla podpreti. Prinesel naj bi namreč veliko pozitivnega za zaščito novinarjev, prepoved političnega vmešavanja v javne medije in večjo preglednost lastništva. Vendar dosedanje izkušnje z Evropsko komisijo kažejo, da se lahko še tako dobre rešitve uporabi za politično obračunavanje. Ravnanje komisarke Jourove ob političnem prevzemu RTV je nazoren primer za to.  Posebej nejasno in vprašljivo je tudi delovanje Evropskega odbora za medijske storitve, za katerega ni znano, ne kdo ga bo sestavljal, ne kako bo deloval.

  Celoten nagovor in posnetek lahko najdete tukaj:

  Zakona o svobodi medijev bi se morali veseliti. Nudil naj bi zaščito novinarjev, prepovedal vmešavanje politike v javne medije, zagotovil preglednost lastništva in prinesel še veliko drugih dobrih rešitev. Kljub temu dvomim, da bo tako. 
  Zakaj?
  Komisarka Jourova, ne zaupam vam! Govorite eno, delate drugo.
  Zahtevate transparentnost, sami ste zelo netransparentni.
  Odkar je v Sloveniji na oblasti skrajna levica, sem vas tedensko obveščala, kaj se dogaja z javnim medijem. Popolna politizacija, šikaniranje novinarjev, čistke, koncentracija lastništva. In kaj ste naredili za svobodo medijev in zaščito novinarjev v Sloveniji? Nič, popolnoma nič. Celo več, dajali ste potuho vladi, ki vam je politično blizu.
  Ne verjamem vam, zato imam pomisleke tudi glede tega, da bo nova evropska medijska zakonodaja dosegla svoj namen. Lahko da bo le še eno politično orožje za preganjanje drugače mislečih.
  Morda bo nekoč z drugačno komisijo drugače. Na tem mestu si želimo nekoga, ki bo imel enaka merila in bo resnično ščitil novinarje in svobodo medijev. 
  In to niste vi.

  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)