Romana Tomc: O politikah staranja

  Objavljeno: Torek, 26.10.2021    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-5
  Evropski poslanci, člani Odbora za zaposlovanje in socialo, so na današnjem zasedanju odbora v Bruslju razpravljali o Politikah staranja. Podlaga za razpravo je bila študija Evropskega parlamenta, ki je primerjala dobre prakse oskrbe starejših v vseh državah članicah.

  Evropska poslanka Romana Tomc je v svojem nagovoru poudarila pomembnost tovrstnih študij, ki državam članicam pomagajo pri oblikovanju nacionalnih politik staranja. Posebej se je dotaknila vprašanja dolgotrajne oskrbe: “Mnoge države imajo sistem dolgotrajne oskrbe vpeljan že dolga leta, nekatere, med njimi tudi Slovenija, so šele na začetku. Pri oblikovanju končnega predloga Zakona so analize, kot je današnja, zelo dobrodošle. Veseli me, da je Evropski parlament v študijo vključil tudi obdobje Covida, ko se je naše življenje močno spremenilo. A kot študija navaja, se življenje starejših v času Covida ni poslabšalo tako drastično, kot življenje drugih generacij. To pomeni, da so bili ukrepi v času Covida v večini držav članic primerni in so uspeli ublažiti številne stiske.
  Vseeno pa ostajajo tudi na ravni Evropske unije še nekateri izzivi, ko se pogovarjamo o zagotavljanju dolgotrajne oskrbe. Kot glavnega bi izpostavila iskanje pravega ravnovesja med obsežnostjo institucionalne oskrbe in oskrbe na domu. Ne samo finančna nedostopnost, velik problem predstavlja tudi zagotavljanje ustreznega kadra. Z vprašanjem kako spodbuditi mlade, da se odločajo za poklice oskrbe, se soočajo številne države članice. Menim, da bodo ti primeri dobre prakse mnogim pomagali rešiti izzive s tega področja.”
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)