Romana Tomc: O viziji strateškega sveta za socialo

  Objavljeno: Sreda, 08.09.2021    Rubrika: Zadnje novice
  RT NM
  Evropska poslanka Romana Tomc je danes sodelovala na dogodku “Odgovori Slovenije na izzive starajoče se družbe”, ki ga je občina Novo mesto organizirala v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani. Osrednja tema dogodka je bila vizija strateškega oblikovanja rešitev na področju aktivnega staranja in dolgotrajne oskrbe ter obstoječe socialne inovacije, predvsem na regionalnem področju, ki bodo lahko dobra motivacija in popotnica za delo v bodoče.

  Kot predsednica Strateškega sveta za socialo, posvetovalnega telesa, ki Vladi Republike Slovenije pomaga pri oblikovanju strateških rešitev, je predstavila vizijo našega delovanja in prve korake, ki so jih člani sveta že naredili:

  »Osnovna naloga strateškega sveta je pomagati Vladi Republike Slovenije pri oblikovanju bolj pravičnega in delujočega socialnega sistema v Sloveniji. Ta je precej zapleten, pogosto pomoč ne pride do tistih, ki jo zares potrebujejo, temveč do tistih, ki se v njem bolj znajdejo.

  Od besed smo že prišli tudi k dejanjem, sodelovali smo pri oblikovanju težko pričakovanega predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi. Predlagali smo številne spremembe in pripombe in z zadovoljstvom lahko rečem, da je bila večina tudi sprejeta. Veseli me, da je zakon po letih razprav končno prišel do potrditve na Vladi, upam da tudi do sprejema v Državnem zboru pride čim prej.  Slovenija ta zakon zares potrebuje.

  Naslednji projekt, s katerim se bomo ukvarjali v okviru strateškega sveta, pa je reorganizacija centrov za socialno delo. Strateški svet se bo v prvi vrsti zavzemal za oblikovanje tako imenovanih mobilnih služb - bistveno se nam zdi, da potenciale vseh zaposlenih na centrih za socialno delo iz pisarn, kjer se ukvarjajo s tono birokracije, prestavimo na teren, med ljudi, ki jih potrebujejo.«

   

   
  « Nazaj na seznam

  446824564
  Število prebivalcev v EU (2020)

  2734000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2020)

  13984000
  Število brezposelnih v EU (27 2020)

  16 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2020)

  65% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2020)

  20% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2020)