Romana Tomc podpredsednici Evropske komisije Veri Jourovi poslala nujni poziv glede stalne kršitve svobode medijev na RTV Slovenija

  Objavljeno: Torek, 23.01.2024    Rubrika: Zadnje novice
  Izdelek brez naslova (11)
  Evropska poslanka Romana Tomc je podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo ponovno opozorila na zaskrbljujoče dogodke na RTV Slovenija. V pismu je opozorila, da sedanje vodstvo nadaljuje s preganjanjem novinarjev. Tistim, ki so jih  začetku leta poslali na čakanje, so zdaj občutno znižali plače. Med njimi je tudi Valentin Areh, novinar, dolgoletni urednik in priznani vojni dopisnik. Arehu je trenutno vodstvo znižalo plačo za 17 plačilnih razredov. Evropska poslanka je izrazila zaskrbljenost glede selektivnega ukrepanja, ki kaže na politične motivacije.

  Zaskrbljujoče je, da so med 2500 zaposlenimi, ki so bili napoteni na čakanje na delo, prizadeti tudi posamezniki, ki so bili že prej trn v peti slovenski vladi. Romana Tomc meni, da gre za politično motivirane ukrepe proti novinarjem, ki niso usklajeni s stališči trenutne vlade. Poudarja da so nekdaj cenjeni novinarji zdaj postavljeni v podrejen položaj.

  Dogajanje na RTV Slovenija z znižanjem plač in odpovedmi oddaj kaže na poskuse mobinga, z jasnim ciljem prisiliti omenjene novinarje k odpovedim. Kljub izgovarjanju na finančne težave je novo vodstvo ponovno oživilo politične in ideološke televizijske oddaje iz preteklosti, ki so usklajene s stališči sedanje vlade. Evropska poslanka Romana Tomc izpostavlja da je RTV Slovenija postala žrtev radikalne frakcije novinarjev in vodstva, ki ga je postavil nedavno sprejeti Zakon o RTV Slovenija. Primeri mobinga, poniževanja in odpovedi oddaj so na žalost postali nekaj vsakdanjega.

  Komisarko Jourovo postavlja pred dejstvo, da je bilo njeno zavzemanje za načela pravne države in novinarske svobode v času prejšnje slovenske vlade večje kot sedaj. Izpostavlja tudi njen molk glede teh putinističnih čistk v Sloveniji in na Poljskem, ki jih izvaja liberalna vlada s skrajno levimi elementi. Romana Tomc poudarja, kako pomemben je odziv Evropske komisije pri preprečevanju popolne podreditve javne radiotelevizije.

  Priloženo je tudi pismo novinarja dr. Valentina Areha vodstvu RTV Slovenija, v katerem podrobno opisuje zahteve, ki so jim izpostavljeni novinarji pod novim vodstvom. Evropska poslanka na koncu pisma poziva komisarko Jourovo k ukrepanju.

  Poslanka je pismo v vednost poslala tudi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli ter Sophie in 't Veld, predsedujoči skupine za pravno državo.

  Pismo v originalu, angleščini, si lahko preberete spodaj v prilogi.
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)