Romana Tomc pozvala Evropsko komisijo k temeljiti preiskavi okoliščin ukinitve multipleksa C s strani RTV Slovenija

  Objavljeno: Petek, 02.02.2024    Rubrika: Zadnje novice
  tomcromana2018-32 (2)
  RTV Slovenija je s 1. februarjem 2024 izklopila program Nova24TV iz oddajnikov za sprejem prek antene, med katerimi je 60 tisoč gospodinjstev z antenskimi oddajniki, veliko od njih takih z najnižjimi dohodki.

  Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem diskriminatornem dejanju Evropski komisiji, kot varuhu medijske pluralnosti, postavila prednostno vprašanje.

  Pozvala je k preučitvi resnosti situacije in možnostih vpliva na pluralnost medijev ter dostopa do informacij ter k temeljiti preiskavi okoliščin ukinitve multipleksa C s strani RTV Slovenija.

  Originalno pismo v angleškem jeziku je na voljo spodaj, v nadaljevanju pa si lahko preberete prevod:

  Nujni poziv za posredovanje v zvezi s prenehanjem digitalne radiodifuzije multipleksa C omrežja RTV Slovenija

  S 1. februarjem 2024 je RTV Slovenija prenehala oddajati v digitalnem radiodifuznem omrežju multipleks C. Tako je multipleks A ostal edino prizemno digitalno radiodifuzno omrežje s pokritostjo na celotnem območju Slovenije. Ta odločitev ima daljnosežne posledice, zlasti za približno 60.000 posameznikov, ki niso naročniki IPTV, edinega drugega razpoložljivega načina sprejemanja televizijskih programov v Sloveniji.

  Izguba dostopa do zasebnih televizijskih postaj prek zemeljske televizijske antene vpliva na precejšen del prebivalstva, zlasti tistih z omejenimi sredstvi. RTV Slovenija ni predložila nobenih razlogov za odločitev o ukinitvi alternativnega multipleksa.

  Zelo nenavadno je, da ima javni nacionalni medij tako enostransko moč nad sistemom radiodifuznega omrežja. Tradicionalno so bila podjetja, ki nadzorujejo radiodifuzna omrežja, zlasti v postkomunističnih državah, ločena od javnih nacionalnih medijev in ustanovljena kot neodvisni subjekti. Trenutne razmere poudarjajo edinstveno pravico RTV Slovenija na tem področju, ki ji omogoča, da brez ustreznega nadzora učinkovito zapre konkurenčne televizijske postaje.

  1. Ali bo Komisija preučila zadevo, upoštevala resnost položaja in morebitni vpliv na pluralnost medijev ter dostop do informacij?

  2. Ali bo Komisija opravila temeljito preiskavo okoliščin, povezanih z ukinitvijo multipleksa C, da bi zagotovila preglednost, pravičnost in spoštovanje uveljavljenih regulativnih praks v EU?
  « Nazaj na seznam

  451000000
  Število prebivalcev v EU (2023)

  2763000
  Število mladih brezposelnih med 15 in 24 let v EU (2023)

  12960000
  Število brezposelnih v EU (27 2023)

  13 %
  Razlika v plačilu med spoloma (2021)

  75% %
  Odstotek aktivnega prebivalstva EU (2022)

  21% %
  Odstotek prebivalcev nad 65 let v EU (2022)